REKORDNYERESÉG A TVK-NÁL – Tulajdonosi összeborulás

Komoly előrelépést jeleznek a féléves számok a TVK-nál, s a BorsodChem belépése után jó esély van arra is, hogy a tiszaújvárosi társaság két meghatározó tulajdonosa kompromisszumra jut.

Az adózott eredmény megháromszorozódott, ami javarészt az üzemi nyereség megugrásának köszönhető.

Sokak számára meglepetésiként szolgált, hogy a félév legjobb számokat tartalmazó gyorsjelentését a TVK produkálta. A vegyipari társaság hat havi adózott eredménye 12,4 milliárd forint, háromszorosa a tavalyi megfelelő értéknek. Ráadásul ennek nagy részét – 8 milliárdot – a 3,6-szorosára ugrott üzemi eredmény adta.

Az utóbbi két évben, a vegyipari ciklus leszálló ágában a tiszaújvárosi társaság nem kényeztette el vonzó profitjelentésekkel a befektetőit. Talán ez az oka annak, hogy a cég megítélésére az akvizíciós hírek és a tulajdonosi struktúra módosulásai voltak a legnagyobb hatással. A nyár elején két korábbi meghatározó tulajdonos – a Croesus-Templeton-páros – eladta pakettjét a BorsodChemnek, amely így, 28 százalékra emelkedő részesedésével, a TVK legnagyobb tulajdonosa lett.

SZAKMAI BEFEKTETŐK. A BorsodChem – ellentétben a tavaly ősz óta 19,6 százalékos részesedéssel bíró Mollal – minden jel szerint képes lesz érvényesíteni befolyását a cég irányításában. Értesüléseink szerint a lapzártánk után kedden sorra kerülő közgyűlésen a Borsodchem javaslatára 1 kivétellel a teljes korábbi igazgatóságot lecserélik. Az új testületben híreink szerint egy fő fogja a MOL-t képviselni. Kérdés azonban, miként befolyásolja ez a TVK menedzsmentje által kidolgozott, de a tulajdonosváltás miatt az igazgatóság által eddig még el nem fogadott hosszú távú fejlesztési elképzeléseket. Ezek – mint azt Hajdú András, a TVK gazdasági igazgatója elmondta – a társaság versenyképességének fenntartását célozzák, finanszírozásuk pedig részben a működési cash flowból, részben a nem alaptevékenységhez tartozó üzletágak eladásából befolyó pénzekből, részben pedig hitelből valósulhat meg. A gazdasági igazgató szerint a kapacitások növelését és a minőség javítását célzó fejlesztések mindhárom vegyipari cég érdekét szolgálják, amennyiben azokat sikerül összehangolni. Kovács F. László, a BorsodChem vezérigazgatója – s immár a TVK igazgatósági elnöki székének várományosa – úgy véli, a fejlesztésekről döntés az év vége felé várható, miután azokat az új igazgatóság is részleteiben megismerte, a Mol és a BorsodChem tulajdonszerzése a TVK-ban jó együttműködést biztosíthat a három cég között. A Mol – a vegyipari benzin és a gázolaj beszállítójaként – az etiléngyártás felfuttatásában érdekelt, ami a BorsodChem számára is az egyik legfontosabb szempont. Ugyanis az etilént – a BorsodChem termékeinek is fontos alapanyagát – ma Tiszaújvárosból csővezetéken szállítják Kazincbarcikára. A TVK jelenlegi, a bázishoz képest 23 százalékkal növekvő etiléntermelése sem elegendő azonban a két cég igényeinek kielégítésére, így a TVK a BorsodChemnek eladott mennyiség 37 százalékát az ukrán Orianától szerzi be, szintén csővezetéken keresztül. Ez utóbbi tény azért fontos, mert az Európai Unióban az etilén szállítása csak csővezetéken keresztül megengedett. Ezért hosszú távon a BorsodChem szempontjából az etiléngyártók földrajzi elhelyezkedése és a kiépített vezetékhálózat megléte igen lényeges szempont.

A BorsodChem – a szűk regionális keresztmetszet miatt – a termék árának emelkedésére számít. Emellett a jelenleg is folyamatban lévő kapacitásbővítő beruházások eredményeképpen a jövőben a kazincbarcikai igények is növekedni fognak. Márpedig a BorsodChem, a TVK-ban szerzett közel 30 százalékos részesedése birtokában, egyrészt biztosíthatja saját folyamatos ellátását, másrészt konszolidálhatja a tiszaújvárosi cég által elért eredményt – azaz mérlegében szerepeltetheti a ráeső hányadot -, így részesedve alapanyagának áremelkedéséből is.

KÉT DUDÁS – EGY SZÓLAM. A TVK másik nagytulajdonosa, a Mol szintén fontos vásárlója a tiszaújvárosi cégnek: a féléves jelentés szerint a TVK olefingyára által előállított 147,2 kilotonna melléktermék 71 százalékát a Mol vette meg. Nem vevői, hanem beszállítói pozíciói miatt a Molnak szintén érdeke a TVK kapacitásainak folyamatos fejlesztése, így Kun Zsuzsanna szerint elképzelhető kompromisszum a két meghatározó tulajdonos között. Annál is inkább, mert több szakértő véleménye szerint a tulajdonosi pozíciók ideiglenesnek tűnő egyensúlya a két szakmai befektető között akár hosszabb távon is fennmaradhat. A kölcsönös szállítói és vevői kapcsolatokon kívül ebbe az irányba hat az is, hogy sem a Mol, sem a BorsodChem nem képes rövid időn belül kivásárlási ajánlatot tenni. Erre ugyanis rövid távon egyik szakmai befektetőnek sem lesz elegendő pénze. A korlátozott mértékű gázáremelés miatt a Mol az idén jó esetben is csak a tavalyit közelítő eredménnyel számolhat, ráadásul a szlovák olajtársasságban, a Slovnaftban szerzett meghatározó részesedés jelentős fejlesztési kötelezettségeket ró a hazai olajóriásra. Így a Mol TVK-részesedésének növelésével valószínűleg nem kell számolni. A TVK-hoz hasonlóan az első fél évben rekorderedményt elérő BorsodChem likviditását pedig korlátozza a fejlesztések és akvizíciók finanszírozására felvett, összességében közel 36 milliárdos, a saját tőke csaknem 70 százalékát elérő hitelállomány. “Persze egy készpénzkímélő részvénycserés megoldás nem zárható ki” – vélekedik Kun Zsuzsanna.

KÉRDŐJELEK. Rövid távon az a fő kérdés, hogy a BorsodChem milyen fejlesztési koncepciót támogat, illetve változatlan marad-e a TVK tavaly kidolgozott, a petrolkémiára összpontosító stratégiája. A féléves számokból úgy tűnik, ez a stratégia sikeres lehet. Igaz, ehhez nagyban hozzájárult az a körülmény, hogy a vegyipari ciklus az elmúlt évben érte el mélypontját, ráadásul akkor – az olefingyár korszerűsítési munkálatainak csúszása miatt – a TVK gyárai nyolc hétig álltak. Így a bázisadatok rendkívül gyengék voltak. “Az idén megélénkült ugyan a kereslet, s a végtermékárak is jócskán emelkedtek – az árbevétel-növekmény kétharmad részben árváltozásból adódott -, de az alapanyagárak ennél erőteljesebb növekedése miatt a fedezeti szint csak kismértékben javult a ciklus mélypontjához képest” – magyarázza a számokat Hajdú András. A kapacitásbővítő beruházásoknak köszönhetően azonban a termelés és a fajlagos anyagfelhasználás, s ezzel párhuzamosan a hatékonyság is erőteljesen nőtt.

Mint Kun Zsuzsanna is rámutatott, beértek az előző évek petrolkémiai fejlesztései, az olefingyár intenzifikálása, az új polipropiléngyár üzembe helyezése és a folyamatirányító rendszer modernizálása. Ezek nyomán az etilén termelése 23 százalékkal, a polimereké több mint 30 százalékkal bővült, míg a polipropiléné megduplázódott. Pedig a féléves eredményt negatívan befolyásolta, hogy egy tűzeset miatt a gyár januárban három hétig állni kényszerült.

A rekorderedményben közrejátszott az is, hogy a TVK stratégiai céljainak megfelelően folytatta az alaptevékenységéhez nem tartozó üzletágak leépítését. A Tiszai Columbian Kft. 40 százalékos üzletrészének eladásából 4 milliárd 658 millió forintos eredmény származott.

Kun Zsuzsanna szerint egyes területeken van még mit javítani, egyebek között igencsak az elvárt szint felett alakultak az igazgatási és adminisztratív költségek (igaz, ezek az árbevétel megugrásánál jóval kisebb mértékben nőttek). Szerinte a TVK továbbra is indokolatlanul sokat költ marketingre és szponzorálásokra. Az elemző arra számít, hogy a vegyipari árak alakulásának köszönhetően az első félévre jellemző pozitív tendenciák egész évben, sőt jövőre is meghatározóak maradnak. Így éves szinten – az üzletrészek értékesítéséből származó eredménnyel együtt – közel 20 milliárdos nyereséget vár a TVK-tól; ez, az egyszeri tételeket nem számolva, 675 forintos részvényenkénti eredménynek felel meg. A karbantartás, a kereskedelem és a beszerzések összehangolása akár számottevő költségcsökkentést is eredményezhet, ám ezek a hatások legkorábban a jövő évi mérlegekben mutathatók majd ki.

Címkék: Hetilap: Cég+piac