RÉSZVÉNYPIAC – Szabadság utáni pihenő

Eseménytelen hetet hagytak maguk mögött a világ tőzsdéi. A pesti parkett becsületét a hazai befektetők mentették meg.

Igazolva a várakozásokat, nem emelt kamaitot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága múlt heti ülésén. Igaz, a döntéshez fűzött indoklásában a testület nem zárta ki, hogy a két hónap múlva esedékes ülésén erre mégis sor kerülhet. Érdemes megjegyezni, hogy elemzők az amerikai gazdaság lassulására utaló makrogazdasági adatok mellett a közelgő – november 7-ére kitűzött – amerikai elnökválasztással is magyarázták a Fed viselkedését. (Jól mutatja a független jegybanki szerepkörben lévő Fed befolyását, hogy bármilyen irányú döntésével képes lenne a választások kimenetelét befolyásolni.)

A semlegesnek szánt döntés nem váltott ki eufóriát a tőkepiacokon. Úgy tűnik, az intézményi befektetők továbbra is kivárnak, közvetlenül a Fed-ülés és a nyári szabadságok után nem láttak neki portfólióik radikális átalakításának. Legalábbis erre utal, hogy nem volt nagy mozgás a nemzetközi tőkepiacokon, az általunk figyelemmel követett indexek szinte mindegyike enyhe plusszal zárta az elmúlt hetet.

Csupán minimális mértékben változott a BUX értéke is a változatlanul alacsony forgalmú pesti börzén. Szakértők szerint a lanyha adásvételi kedv részben az amerikai kamatemelési hullám következménye. Egyes elemzők szerint, ha a hazai befektetők nem jelentek volna meg nettó vevőként a pesti parketten, a BUX a jelenlegi szintnél is alacsonyabban állhatna. Pedig a magyar intézményi és magánbefektetői aktivitás is jóval kisebb az egy-két évvel ezelőttinél, dacára annak, hogy a féléves gyorsjelentések ismeretében már mind többen tartják a tőzsdei cégeket – legalábbis az A kategóriásakat – alulértékeltnek. Igaz, a politikai kockázatok az elmúlt időszakban megnövekedtek, de a nyáron csillapodtak a kedélyek. Kérdés, hogy az újra induló “politikai szezon” milyen befektetői kedvet teremt ősszel Magyarországon, hiszen a tőzsdei forgalom szempontjából – a könnyen változó – hangulat számít csak igazán.

Az elmúlt hét nyertese a korábban masszív veszteséget elszenvedő Synergon volt: a rendszerintegrátor hétfőn is meg tudta őrizni pénteki árfolyamnyereségét. Erősödött a lapzártánkkal egy időben közgyűlését tartó TVK részvénye, és 4 ezer forint fölé emelkedett a Mol kurzusa is, mellyel kapcsolatban sokan a gázárakról szóló kormányzati megállapodást emlegetnek. A hét vesztese a Matáv volt, ami részben a féléves eredmények publikálását követő csalódással, részben a telekom-papírok iránti nemzetközi érdeklődés csökkenésével magyarázható. –