RÉSZVÉNYPIAC – Szelektív optimizmus

A gyorsjelentések körüli találgatások végre némi pezsgést vittek a mind szürkébb tőzsdei hétköznapokba.

Kedvező összképpel zárt a gyorsjelentési szeizon, ám a jó eredményszámok csak részben hatottak az árfolyamokra. Optimista vélemények szerint azonban már a csekély mértékben megnőtt vásárlási kedv is bizakodásra ad okot. A hangulatot természetesen a húzó papírok eredményei határozták meg, így nem maradt hatás nélkül, hogy a Matáv csak az utolsó hetekben lefelé módosított várakozásoknak tudott megfelelni féléves eredményszámait illetően. Ráadásul a nemzetközi piacon is éppen a napokban indult eróziónak a távközlési papírok iránti bizalom. Mindezek nyomán egy hét alatt 90 forinttal, azaz közel 5 százalékkal gyengült a budapesti indexet is nagymértékben befolyásoló telefonpapír.

Megérkeztek viszont a vásárlók a vegyipari és a gyógyszercégek piacára. A forgalom ugyan nem döntött rekordokat, ám mind a BorsodChem/TVK, mind pedig a Richter/Egis “páros” lényegesen drágult az elmúlt öt napban: a BorsodChem 9 ezer, a Richter pedig 15 ezer forint fölötti árfolyamot ért el. Az indexnek lendületet adott az OTP is, amely csaknem 3 százalékkal erősödött, ráadásul a piaci szakértők bizalma is töretlen a bankcsoport iránt. Az elemzők szerint ugyanis a külföldiek érdeklődésének középpontjában lévő három óriáscég közül most az OTP volt az egyetlen, amely igen “kellemes” eredménnyel lepte meg a piacot, emellett növekedési potenciálja is változatlanul stabil.

A jól teljesítő papírok között volt a Pick is, amely nem csupán az ígéretes féléves számokból, de az Arago hatalomátvételével kapcsolatos félelmek mérséklődéséből is profitált. Pár hét alatt közel ezer forintos árnövekedést ért el, a részvényt már 9 ezer forint felett is keresték napközben. A második vonalas papírok közül a Rába jelentése villanyozta fel a befektetőket, a részvény visszakapaszkodott a 2200 forintos szint közelébe. Öt százaléknál nagyobb mértékben nőtt a Graphisoft árfolyama is, igaz, pár nappal ezelőtt rövid hazai pályafutásának legalacsonyabb árfolyamán jegyezték.

A meglepően jó adatokat tartalmazó Danubius-gyorsjelentés a szállodapapír árfolyamát felfelé mozgatta, kedden napközben 5600 forintot is meghaladta az ár. A várakozásoknál szintén jobb adatokat közlő Graboplast kurzusa azonban lényegében véve nem változott. Annak ellenére sem, hogy a cég vezetése impozáns árbevétel-bővülést vár. Az év végéig 18-18,5 milliárd forintos bevételt, 2002 végéig pedig a 100-150 millió dollár közötti forgalmat céloznak meg, ráadásul ősszel “bizalomélénkítő” road-showra indulnak. –