JAGELLÓ

A zsűri érdemesnek tartotta a pályázat győztesein kívül még egy, építészeti megoldásaiban különleges és funkcionalitásában is kiemelkedő épület bemutatását.

A XII. kerület villanegyedének határán épült fel a Jagelló úti irodaház. A környezet az átlagostól eltérő, izgalmasabb és merészebb koncepció megvalósításához adott lehetőséget az építészeknek.

Az épület szigorú geometrikus tömegek és síkok összemetsződéséből keletkezett, ismerős, a bauhausra jellemző elemek használatával, amelyek a környék hasonló “ízével” harmonizálnak. A felhasznált formák és anyagok a tájolásnak való megfelelésen túl a vállalati arculatot is kifejezik és a környezeti adottságokhoz való alkalmazkodást szolgálják.

Az épület az elektronikai ipar csúcstechnológiai ágazatában fejlesztő és gyártó cég, az EM Elektronikai és Mechanikai Kft. székházának ad otthont. Fontos követelményként támasztották a tervezőkkel szemben a dinamikusan fejlődő cég “személyiségének” megjelenítését, a szigorú költségkeret betartását oly módon, hogy mindeközben a funkcionalitás se szenvedjen csorbát.

Az épület funkciójában igen egyszerű, az “L” alakú alaprajz csuklópontjában elhelyezett háromkarú lépcsőház szervezi az alaprajzokat, a két szárny közül a kisebbik elkülönített irodáknak ad helyet, míg a nagyobb szárny egy nagyteres iroda kialakítására adott lehetőséget. A földszint egésze dekoratív bemutatóteremként szolgál, a bejáratot az íves üvegfalat tükröző medence felett lehet megközelíteni.

Az építészek megjegyezték, hogy eredetileg az emeleteken két lakás is lett volna, azonban a cég olyan elégedett volt az épülettel, hogy végül a teljes épületet elfoglalta, s bár az átadás után több komoly vételi ajánlatot is kapott, azokat éppen az épületnek a cég arculatával való azonossága és a jó használhatóság együttes értékére hivatkozva visszautasította. “Egy építész ennél aligha kívánhat többet” – fogalmazták meg a vezető tervezők.

Az épület neve: Budapest Jagelló úti-Fürj utcai irodaház
Tervező: Lukács és Vikár Építészstúdió Kft. Lukács István és Vikár András vezető tervező építészek
Beruházó: EM Elektronikai és Mechanikai Kft.
Kivitelező: Fa-in Kft.
A nettó alapterület egy négyzetméterére jutó bekerülési ár: 120 ezer forint + áfa