INFOPARK KUTATÓKÖZPONT 1.

2. DÍJ Pályázatunk második helyezettje az InfoPark Kutatóközpont 1. lett, amely a számítástechnikával, csúcstechnológiával foglalkozó cégeknek otthont adó InfoPark része. Olyan világhírű cégek a bérlők, mint az IBM Magyarország, a Hewlett-Packard, a Panasonic, az ICL, a S&T valamint a PanTel. Az épületet erősen meghatározta az InfoPark egészéhez való alkalmazkodás. A köríves sétány megszabja az épületek [...]

2. DÍJ

Pályázatunk második helyezettje az InfoPark Kutatóközpont 1. lett, amely a számítástechnikával, csúcstechnológiával foglalkozó cégeknek otthont adó InfoPark része. Olyan világhírű cégek a bérlők, mint az IBM Magyarország, a Hewlett-Packard, a Panasonic, az ICL, a S&T valamint a PanTel.

Az épületet erősen meghatározta az InfoPark egészéhez való alkalmazkodás. A köríves sétány megszabja az épületek rendelkezésére álló alapterületet: tortaszeletekért küzdenek az építmények. Ez az épület nagyszerűen birkózik meg a telepítés problémájával: a kihívásokra a tervezők két részből álló együttessel adtak választ. A belső átriumos, szabályos tömegű tömböt egy forgástengelyként szolgáló hengeres testtel – mintegy csuklóval – csatlakoztatták a mellette álló, egy szinttel alacsonyabb épülethez. Ez az elem azonban nemcsak esztétikai szempontból fontos: főbejáratként szolgál, s otthont ad a recepciónak is.

Az épület burkolatát szintén adottságként kellett kezelni, hiszen a rendezési terv téglaborítást írt elő. Az anyaghasználat kényszerűsége azonban mégsem szembetűnő: nagyon finom és különleges téglarakási elemekkel sikerült újat alkotni.

Ha belépünk az épületbe, akkor sem fogunk csalódni: a szemünk elé táruló átrium nemcsak természetes megvilágítás ad, de egyben kellemes, harmonikus belső környezetet is teremt az itt dolgozók számára. Az átrium egyben jó hővédő, a későbbiekben minden további napvédő és hőtechnikai újítással felszerelhető, amely az épületet hosszú időre korszerűvé teszi.

Az épületre jellemző a funkcionális megfelelés is: a számítógépes cégek speciális igényeket támasztanak: az emelt padlózati rendszer – a padló alatt csatornák futnak, amelyekben kábeleket lehet igény szerint elhelyezni, és a padló bármelyik pontján egy-egy géphez csatlakoztatni – egyértelműen értéknövelő tényező. A számítógépes munkavégzés miatt rendkívül fontos továbbá a megfelelő világítás: az épületben a munkahelyeknek megfelelő kiosztásban tükröződésmentes direkt- és indirekt világítótesteket építettek be.

Az irodaszintek szerkesztésekor szem előtt tartották a rugalmasság elvét: szintenként és szárnyanként akár négy bérlő számára is megteremthető a külön bejárás. “A gyakorlat igazolta ennek szükségességét és működőképességét” – mondja a tervező.

Az épület neve: InfoPark Kutatóközpont 1.
Címe: Budapest, Pázmány Péter krt.
Vezető tervező: Szász László, Hajnády Erzsébet, Stúdió’ 100 Kft.
Megrendelő: AIG/Lincoln Eastern Europe LLC.
Generálkivitelező: ERA Építő Kft.
Bruttó szintterület: 13 220 m2 felépítmény 5700 m2 pinceszint
Hasznos szintterület: 11 260 m2 bérbe adható terület
Beruházási költség: 3100 millió forint