EGYMILLIÓ – NÉGYZETMÉTER – IRODA

Budapesten az irodaállomány nagysága 2001-2002-re elérheti a bűvös 1 millió négyzetmétert is. Lehet, hogy vannak, akiknek már ez is soknak tűnik: mintha már ma is minden sarkon irodaházba ütköznénk. Ám a látszat csal. Noha jelenleg kínálati piacról beszélhetünk, ez korántsem jelenti azt, hogy ezek az épületek feleslegesek. Jó minőségű és elhelyezésű irodákra ugyanis mindig szükség lesz.

MAGYARORSZÁG

Tavaly az irodák összterülete körülbelül 100 ezer négyzetméterrel nőtt, így körülbelül 700 ezer négyzetméterre nőtt a teljes állomány, az idén átadott irodákkal pedig ez a szám 850 ezer négyzetméterre növekszik. Az idén átadott legjelentősebb befektetések közé tartozik a XI. kerületi InfoPark, amelynek 13 ezer négyzetméternyi területe számítástechnikai világcégeknek ad otthont, vagy a 10 ezer négyzetméteres Westend Business Center első lépcsője.

Az ugrásszerű kínálatnövekedés következtében kínálati piacról beszélhetünk, a helyzet azonban korántsem kétségbeejtő, tartós túlkínálattól ugyanis nem kell tartani – állítja a DTZ Hungary ügyvezető igazgatója. A kihasználatlansági mutató jelenleg 12-15 százalék között mozog, de ez a nyugat-európaihoz képest magas szám még nem fejezi ki a valós helyzetet: vannak olyan szegmensek és területek, ahol szinte hiány van. Főleg a nagyobb területű, jó elhelyezésű irodák esetében érzékelhető permanens kereslet, s az ilyen épületek már előbérletben elkelnek. Ezzel szemben a másik oldalon a nem megfelelően telepített, rosszabb minőségű, szerencsétlen sorsú beruházások rontják az átlagot.

A kereslet is növekvő tendenciával jellemezhető, az évente bérbe adott összterület 1996-1997 óta folyamatosan növekszik, s az idén eléri a 110-120 ezer négyzetmétert. A múlt év tranzakciói összesen 95 ezer négyzetméternyi irodát érintettek, 11 százalékkal többet az addigi – 1998-as – rekordnál.

A kereslet szerkezete is jelentősen megváltozott, számos multinacionális cég túljutott a meggyökeresedés fázisán, esetükben most a konszolidáció van napirenden. A következő időszakban fokozottabb aktivitás a telekommunikációs cégektől, pénzintézetektől és számos magyar vállalattól és állami szervtől várható. A keresletet érintő másik változás abban áll, hogy egyre gyakoribb az előbérlet, valamint az, hogy inkább saját épületbe költöznek a cégek. Ez utóbbi pedig szignifikáns keresletet von el a spekulatív piactól. Hamarosan számítani lehet az EU-csatlakozáshoz kapcsolatos igények megjelenésére is, ami majd újabb lökést ad a piacnak.

A bérleti árak alakulására a csökkenő tendencia jellemző, az első osztályú irodákat – elhelyezkedéstől függően 34-42 márka/négyzetméterért lehet bérelni, míg külsőbb területeken a 25-30 márka az általános.

KIKÖLTÖZÉS

Úgy tűnik a bérlők megunták a szmogos pesti belvárosi levegőt, ráadásul a túlzsúfolt city csak magas bérleti díjakat és kevés parkolóhelyet tud kínálni a bérlőknek. Ennek megfelelően egyre divatosabbak lesznek a budai kerületek. A külterületek mellett szól viszonylagos olcsóságukon kívül könnyű megközelíthetőségük, a jó parkolási lehetőségek, a kellemesebb munkakörnyezet. (A CB Richard Ellis szerint az elkövetkező években, az infrastruktúra fejlődésével, a külterületi irodák megközelítésének egyszerűsödésével párhuzamosan megnő a kihasználatlansági mutató a belvárosban.)

A IX. kerület (Üllői út), a XIII. kerület (Váci út) egyre felkapottabb és a befutók közé tartozik Budaörs is. Ezt mutatja az is, hogy az itt épített beruházásoknak igen kedvező esélyeik vannak arra, hogy még az átadás előtt bérlőkre találjanak. A 6000 négyzetméteres Dél-Buda Center 90 százalékát sikerült kiadni még az átadás előtt, a Fehérvári út 84. szám alatti, 7000 négyzetméteres épületben már elkészültekor sem volt üres terület.

MINŐSÉG MINDENEKELŐTT

A mennyiségi boom már minőségi fejlődéssel is párosul, egy épületnek egyre többet kell tudnia ahhoz, hogy a bérlők igényeit ki tudja elégíteni, amit az is mutat, hogy a 1989-1990-ben épített irodák kezdenek elévülni, azokat egyre nehezebb kiadni. Emellett az új kor új kihívásokat is hozott: az információtechnológia fejlődésével párhuzamosan egyre fontosabb a megfelelő kábelezési lehetőség.

RÉGIBŐL ÚJ

Talán nemcsak a budapesti piac sajátossága a sok-sok pusztuló épület, de itthon mintha lépten-nyomon beléjük botlanánk. Felmerül a kérdés: mi legyen akkor a régebbi, elöregedő épületekkel, amelyekkel Budapesten sétálva szembetalálkozunk? Van-e alternatívája a buldózernek, vajon a néhány évtizedes épületeknek tényleg ez a sorsa? Marosi Miklós a Középülettervező Rt. Ybl-díjas építésze szerint igenis van lehetőség a régi épületek felújításával, új életre keltésével az új minőség teremtésére. Követendő példa erre a Váci úton található Westpoint Business Center. Ma már szinte rá se lehet ismerni a néhai egyhangú hasábra. A korábban lerobbant és szürke épület most a Váci út egyik fénypontja, amely különleges, mégis egyszerű üveghomlokzatával magára vonja a tekintetet. Természetesen korlátokat jelent az, hogy nem lehet tiszta lappal indulni és nincsen lehetőség például utólag mélygarázs készítésére, illetve az adott telekhatárok miatt az épület bővítésére. Ennek ellenére megfontolandó ez a perspektíva is, hiszen nem lehet minden 10 évben eltüntetni az éppen csak korszerűtlenné váló irodákat. S még egy szubjektív szempont is: egy házat is lehet szeretni.

A JÖVŐ

A következő években egyre fontosabb szempont lesz a növekedés biztosítása, a bérlők úgy veszik használatba az irodákat, hogy gondolnak jövőbeli növekedésükre, a szemfüles bérbeadó pedig mindig tud majd plusz területet biztosítani, amennyiben a cég kinőtte korábbi irodáját.

Már most is egyre gyakoribb a business parkok létrehozása, hiszen ezek olyan nagy alapterületű, több éves ütemezésű fejlesztést jelentenek, amely lehetőséget teremt a többletterület biztosítására. A lágymányosi InfoPark vagy a Duna Plaza mellé tervezett Duna Part beruházás is ennek az irányzatnak a részei. Szintén fontos tendencia, hogy manapság az irodaházak összekapcsolódnak más létesítményekkel is. A Westend City Center vagy Duna Part esetében is erről van szó: az irodák már működő bevásárló-monstrumok környezetébe települnek. Noha sokan negatívan viszonyulnak a kissé amerikai ízű all-in-one megoldásokhoz, fontos megjegyezni, hogy egy élő és lüktető környezet teremtésével egész városrészek hozhatók létre, illetve kelthetők új életre.