Osztrák próbálkozások

Ausztria nem igazán figyel oda Brüsszel intelmeire, hogy tudniillik ritkábban és kevésbé mélyen nyúljon a zsebébe: milliárdos tőkeinjekciókkal, avagy adóengedményekkel olyan konszerneket bírtak rá ausztriai telephely létesítésére, mint a Siemens, a BMW vagy a DaimlerChrysler. Más kategória az osztrák alapítókkal induló vállalkozások szubvencionálása. Itt az a döntő, hogy Ausztria végre előbbre léphet az európai rangsorban: [...]

Ausztria nem igazán figyel oda Brüsszel intelmeire, hogy tudniillik ritkábban és kevésbé mélyen nyúljon a zsebébe: milliárdos tőkeinjekciókkal, avagy adóengedményekkel olyan konszerneket bírtak rá ausztriai telephely létesítésére, mint a Siemens, a BMW vagy a DaimlerChrysler.

Más kategória az osztrák alapítókkal induló vállalkozások szubvencionálása. Itt az a döntő, hogy Ausztria végre előbbre léphet az európai rangsorban: az önálló munkavállalók aránya az országban 6,8 százalék – szemben az Európai Unión belüli 12,8 százalékos átlaggal. A gazdasági minisztérium nemrégiben hozott rendelkezése több esetben mentesít az örökösödési, illetve ajándékozási adó alól. Ugyancsak a fellendülést célozza a strukturális gondokkal küzdő idegenforgalmi társaságoknak szánt, s közvetlen szubvenció formájában az Österreichische Tourismusbank által folyósítandó kedvezménycsomag, amely intézkedés egyelőre európai uniós jóváhagyásra vár.

A mellékletet Martin József Péter szerkesztette

(Fekete Károly közgazdász, a Consulting Group Buda Kft. ügyvezető igazgatója)