NÉMET LAZÍTÁS – Vállalatbarát csomagterv

A német kormány a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta a Hans Eichel pénzügyminiszter által előterjesztett adócsökkentési programot. Az elsősorban a vállalatok helyzetének javítására és ezáltal az országba irányuló befektetések ösztönzésére hivatott csomag egyik legfontosabb eleme, hogy 2001-től egységesen 25 százalékra csökken a tőzsdén szereplő cégek által a szövetségi költségvetésbe befizetendő, jelenleg még 5-10 százalékponttal magasabb társasági adó. [...]

A német kormány a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta a Hans Eichel pénzügyminiszter által előterjesztett adócsökkentési programot. Az elsősorban a vállalatok helyzetének javítására és ezáltal az országba irányuló befektetések ösztönzésére hivatott csomag egyik legfontosabb eleme, hogy 2001-től egységesen 25 százalékra csökken a tőzsdén szereplő cégek által a szövetségi költségvetésbe befizetendő, jelenleg még 5-10 százalékponttal magasabb társasági adó.

A terv szerint 2003-tól 2005-ig fokozatosan 15 százalékra mérséklődik a személyi jövedelemadó most 29,9 százalékos legalacsonyabb kulcsa is. Ez találkozik az ellenzék elképzeléseivel, a legmagasabb kulccsal kapcsolatban azonban viták várhatók. Az ellenzék ugyanis kevesli, hogy a jelenleg érvényben lévő 51 százalékot a kormány csak 45 százalékra kívánja leszállítani, s 35 százalékos kulcs bevezetését szorgalmazza.

Vita folyik a német üzleti élet mintegy 80 százalékát kitevő magántulajdonú kisvállalatokat érintő adójavaslatok körül is. E cégek tulajdonosai jelenleg személyi jövedelemadót fizetnek, s most a kormány lehetővé kívánja tenni számukra, hogy az alacsonyabb társasági adót válasszák, ám ebben az esetben megnőne az örökösödési adó.

Az adócsomag február 18-án kerül a parlament alsóháza elé, s a kormány azt reméli, hogy megszületik a kompromisszum, és a Bundestag május közepén elfogadja a javaslatot, amit néhány héten belül követhet a felsőházi jóváhagyás is. –

Címkék: Hetilap: Röviden