Elemzői vélemények

HEGEDŰS MIKLÓS, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója: “A decemberi számok a tendencia javulását mutatják, s a befektetők bizalmának erősödését jelzi, hogy 1998-cal szemben a múlt év végén nem ugrott meg a profitkivitel. A fizetési mérlegnek szinte minden tétele jobban alakult, mint egy évvel korábban. Az adósságot nem generáló tételek egyenlege például mintegy 1 milliárd [...]

HEGEDŰS MIKLÓS, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója: “A decemberi számok a tendencia javulását mutatják, s a befektetők bizalmának erősödését jelzi, hogy 1998-cal szemben a múlt év végén nem ugrott meg a profitkivitel. A fizetési mérlegnek szinte minden tétele jobban alakult, mint egy évvel korábban. Az adósságot nem generáló tételek egyenlege például mintegy 1 milliárd dollárral lett jobb, s 2,56 milliárd dolláros pozitívummal zárt tavaly. Ebből adódóan az ország külföldi adósságállománya jelentősen csökkent.”

CSILLAG ISTVÁN, a Pénzügykutató Rt. igazgatója: “A folyó fizetési mérleg alakulása arra utal, hogy a gazdaság, ezen belül az üzleti szektor az orosz válságot követően visszatalált a viszonylag gyors ütemű növekedést lehetővé tévő pályára. A folyó fizetési mérleg egyenlege 1999 májusa óta gyakorlatilag folyamatosan javul. Amennyiben az idén külső sokkok vagy belső gazdaságpolitikai ballépések nem fordulnak elő, akkor a gazdaság robosztus növekedése ellenére sem lesz nagyobb 2000-ben a folyómérleg deficitje 2,5 milliárd dollárnál.”

BELYÓ PÁL, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója: “Elképzelhető, hogy a deficit 2000-ben inkább a 2 milliárd dollárhoz lesz közelebb, mint a 2,5 milliárdhoz. Ugyanakkor számolni kell olyan erős bizonytalansági tényezőkkel, mint a kőolaj áralakulása és az Európai Unióban kialakult politikai feszültségeknek a gazdaságot negatívan befolyásoló veszélyei.”

Címkék: Hetilap: Röviden