4 ÁTVÁLTOZTATHATÓ KÖTVÉNY FORGALOMBA HOZATALA

MIBŐL? Átváltoztatható kötvény forgalomba hozatala – amelyre akár az alapításkor is sor kerülhet – egyet jelent az alaptőke feltételes felemelésével. Ez esetben ugyanis a kötvénytulajdonosok döntésétől függ, hogy élnek-e a kötvény részvénnyé átalakításának lehetőségével. KIK? A kötvénytulajdonosok a kötvény futamidején belül, a közgyűlés által meghatározott időtartam alatt írásban, a kötvényeknek az igazgatóság részére történő benyújtásával, [...]

MIBŐL? Átváltoztatható kötvény forgalomba hozatala – amelyre akár az alapításkor is sor kerülhet – egyet jelent az alaptőke feltételes felemelésével. Ez esetben ugyanis a kötvénytulajdonosok döntésétől függ, hogy élnek-e a kötvény részvénnyé átalakításának lehetőségével.

KIK? A kötvénytulajdonosok a kötvény futamidején belül, a közgyűlés által meghatározott időtartam alatt írásban, a kötvényeknek az igazgatóság részére történő benyújtásával, cserébe részvényt igényelhetnek.

MIKOR? A közgyűlés a bejelentést követő, a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásáról döntő közgyűlésen a társaság alapító okiratát (alapszabályát) az alaptőke-emelésnek megfelelően módosítani köteles. Fontos tudni, hogy az átváltása csak évente egyszer kerülhet sor, ami az éves beszámoló elfogadásából következik.

HOGYAN? Ha a kötvényeket a részvények névértékénél, illetve kibocsátási értékénél alacsonyabb összeggel bocsátották ki, a kötvénytulajdonos a bejelentéssel egyidejűleg köteles a kötvény és a részvény névértéke, illetve kibocsátási értéke közötti különbözetet a részvénytársaságnak megfizetni.

Címkék: Hetilap: Cég+piac