AZ INTERNET MOBILIZÁLÁSA – Zsebesek

Hamarosan általánossá válhat a mobiltelefon, sőt akár a walkman segítségével történő internetezés is.

Fordult már elő Önnel, hogy lekéste a repüilőt amiatt, hogy dugóba keveredett? Már csak két évet kell várnia, és intelligens mobiltelefonja még időben sípolni fog, hogy váltson útvonalat. Legalábbis ezt ígéri az a mobilgyártókból álló szövetség, amelynek tagjai egységes operációs rendszer kidolgozásán fáradoznak az internet alapú mobiltelefonos szolgáltatásokhoz, amelynek alapító tagjai A Motorola, a Nokia, az Ericsson és a Psion által alapított Symbian a Psion kéziszámítógépének (Palmtop) operációs rendszerét, az Epocot találta alkalmasnak a drótnélküli kézi intelligens eszközök platformjául. “Hamarosan a mobiltelefonon internetes stratégiai játékokat lehet majd játszani az otthon maradtakkal, elűzendő a hosszabb vonatozások unalmát, vagy üzleti ügyeket intézni a vállalati intranetre csatlakozva” – ismerteti a mobilfónia jövőjét Hanák Zoltán, a Motorola értékesítési menedzsere. (A Symbian vízióját lásd keretes írásunkban.)

A nagy szoftvercégek vezetői ma már egyetértenek abban, hogy néhány éven belül nem a számítógép lesz az információképzés és közvetítés egyedüli platformja, hiszen a mobileszközök (laptop, mobiltelefon, Walkman típusú hanghordozó) szintén alkalmassá tehetők erre.

ÁLTALÁNOS VERSENY. A Symbian szellemi alapját adó Psion a közelmúltban előszerződést kötött egyik legnagyobb riválisával, az amerikai 3Com céggel. Ennek értelmében ez utóbbi leányvállalata, a Palm Computing beszáll a technológiai fejlesztésekbe és nem kizárt, hogy kereszt-licencszerződések is köttetnek majd. A megállapodás után a Psion részvényei két hét alatt 40 százalékkal erősödtek. Az amerikai, európai és japán cégeket tömörítő konzorcium erőfeszítései a piaci dominancia megszerzésére irányulnak, s fő riválisuk nem más, mint a Microsoft. Annak ellenére, hogy Bill Gates száját még mindig elhagyják az internetben rejlő lehetőségek lekicsinylésére vonatkozó megállapítások, a legnagyobb szoftvergyártó is belekezdett a saját megoldásának kidolgozásába. Európai szövetségeséül a British Telecomot választotta a mobil platformot jelentő Windows CE fejlesztésében, s közös munkájuk gyümölcsét a jövő év közepén tervezik piacra dobni. Reményeik szerint az válik majd ipari szabvánnyá. Egyelőre azonban minden tekintetben a Symbian vezet, ebben a kísérletben mind technológiai, mind pedig üzleti szempontból jobban bíznak a potenciális befektetők.

A mobilfónia epicentruma egyébként nem az Egyesült Államok, hanem Európa, s ez szintén a Symbian malmára hajtja a vizet. A kontinensen sokkal népszerűbbek a maroktelefonok, mint a tengerentúlon, Olaszországban jelenleg már többen fizetnek elő mobiltelefonra, mint vezetékesre.

ÚJ KORSZAK. Hanák Zoltán szerint a mobiltelefonálás bevezetése óta a GSM technológia semmi jelentős újdonságot nem adott, az “internetet a zsebbe” célzatú fejlesztések viszont új korszakot nyitnak a mobilszolgáltatások történetében. Már a magyar piacon is vannak olyan maroktelefonok, amelyek képesek a WAP technológia révén az internethez csatlakozni, s hamarosan piacra kerülnek azok a készülékek is, amelyek a smartkártyákat (így a csip-technológiás bankkártyákat) is kezelni tudják. Olyan készülék már most is kapható, amely néhány beprogramozott szót megért és válaszolni is tud. A mobil internethez persze elengedhetetlenül szükséges a képernyők nagyobbá válása, illetve kezelésének megváltoztatása. A jelenlegi, nyomógombbal működtethető készülékeket fel fogják váltani azok, amelyek használatában nagyobb szerepe lesz az érintéssel irányítható képernyőnek, illetve azoknak a “ceruzáknak”, amelyekkel írni lehet rájuk. A vízió valóra válásához elengedhetetlen még, hogy a hálózatok adatátviteli képessége megnőjön, s tovább fejlődjenek a helymeghatározó technológiák. –

Címkék: Hetilap: Infotech