Hitelrontó vita

Mérsékelten foglalkoztatja a közvéleményt a miniszterelnök és a jegybankelnök között kirobbant polémia. A Figyelő megbízásából készült felmérés során, a SzondaPhone 600 fős mintájából az derült ki, hogy a lakosság 69 százaléka hallott már Orbán Viktor múlt hét végi, az MNB vezetését érő bírálatáról. A településnagyság és az iskolai végzettség növekedésével nő azok száma, akik Surányi [...]

Mérsékelten foglalkoztatja a közvéleményt a miniszterelnök és a jegybankelnök között kirobbant polémia. A Figyelő megbízásából készült felmérés során, a SzondaPhone 600 fős mintájából az derült ki, hogy a lakosság 69 százaléka hallott már Orbán Viktor múlt hét végi, az MNB vezetését érő bírálatáról. A településnagyság és az iskolai végzettség növekedésével nő azok száma, akik Surányi György jegybankelnök pártján állnak e vitában, míg a miniszterelnökhöz az alacsonyabb képzettségűek és a kistelepülésen lakók húznak. Összességében elmondható, hogy a több mint egy hete tartó vita hatására a lakosság 31 százalékának szemében esett a jegybank ázsiója. A legnagyobb egyetértés a téren mutatkozik, hogy a vita rontja a befektetők Magyarországról alkotott véleményét: a megkér-dezettek közel háromnegyede nyilatko-zott így.

Azok közül, akik hallottak a vitáról, 83 százaléknyian tudnak arról is, hogy a CW Bankban veszteség keletkezett, a veszteségek okairól és okozóiról azonban eltérnek a vélemények. Ugyanannyian tartják felelősnek az MNB előző irányítóit, mint a bécsi leánybanki illetékeseket. A jelenlegi vezetést csak 15 százalék tartja felelősnek (inkább az alacsony képzettségűek). Fontos azonban, hogy a felelősséggel kapcsolatban a megkérdezettek egyharmada nem tudott állást foglalni.

A vita másik kérdésében a megkérdezettek fele egyetért és elfogadja a kormányfő állítását, miszerint az államadósság költségvetésbe történő átkönyvelésével kár érte a magyar államot. A megkérdezettek 28 százaléka azonban ellenvéleményen van.

A támadott Surányi György népszerűsége erős közepes, egy 5 fokú skálán 3,45-ös átlagot ért el. Az idősebbek inkább hajlamosak rokonszenvezni Surányival, de a szélső értékek között sincs egy egész jegy különbség. –

Címkék: Hetilap: Gazdaság