WIIW-JELENTÉS A RÉGIÓRÓL – Válságveszély

A közép- és kelet-európai térségben - Lengyelországot és Magyarországot kivéve - gyakorlatilag csődhelyzetben van a vállalatok többsége, s ez általános likviditásválsággal fenyegeti e gazdaságokat - figyelmeztet a bécsi nemzetközi gazdaságkutató intézet (WIIW) jelentése.

Részben ciklikus jelenségként értékeli a WIIW a közép- és kelet-európai országok idén tovább súlyosbodó gazdasági visszaesését. A bécsi gazdaságkutatók arra figyelmeztetnek, hogy a térség államainak többségében a gazdasági struktúra radikális átalakítására van szükség. A konjunktúra fékeződésének jelei már az elmúlt esztendőben megmutatkoztak, számos országban a vártnál is erősebben lassult a GDP növekedése, illetve bontakozott ki a recesszió. Az itteni öt legfejlettebb államban – Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában – 1998-ban a GDP átlag 3,2 százalékkal növekedett, az 1997-re kimutatott 4,9 százalék után. A WIIW előrejelzése szerint a GDP éves bővülése az idén és 2000-ben 3 százalék körül merevedhet meg az említett országok átlagában. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Lengyelországban az 1997-es 6,8 százalékról tavaly 4,8 százalékra lassult a növekedés, míg Csehországban gyökeres fordulattal, az 1997-es plusz 1 százalék után a múlt évre mínusz 2,6 százalékos GDP-változást jegyeztek fel. Szlovákia fájdalmas átalakulási folyamat előtt áll, jegyzik meg a kutatók, akik 2000-re gazdasági stagnálást jósolnak északi szomszédunknál.

Szűkebb régiónktól délre, illetve keletre még sötétebb a kép. Jugoszláviát, Macedóniát, Horvátországot az általános nehézségeken – az orosz válság hatásain és az Európai Unió gazdasági lendületének megtorpanásán – kívül politikai, gazdasági elszigeteltség is sújtja. A WIIW elemzői szerint a vállalatok fizetésképtelensége a bankszektort is ellehetetleníti, s ezzel általános likviditásválságot idézhet elő.

Címkék: Hetilap: Röviden