Banánhéjon

Az amerikai szankciók által fenyegetett európai vállalatok értetlenül szemlélik, hogy büntetővámjaival a Clinton-kormányzat olyan exportőröket venne célba a kontinensen, akiknek semmi közük sincs a Washington és Brüsszel között folyó banánvitához. A vita eredete egyébként az, hogy az Egyesült Államok az EU-t a banánimport-rendszer megváltoztatására kényszerítse, mondván: a jelenlegi szisztéma diszkriminálja az amerikai cégek által forgalmazott [...]

Az amerikai szankciók által fenyegetett európai vállalatok értetlenül szemlélik, hogy büntetővámjaival a Clinton-kormányzat olyan exportőröket venne célba a kontinensen, akiknek semmi közük sincs a Washington és Brüsszel között folyó banánvitához. A vita eredete egyébként az, hogy az Egyesült Államok az EU-t a banánimport-rendszer megváltoztatására kényszerítse, mondván: a jelenlegi szisztéma diszkriminálja az amerikai cégek által forgalmazott dél-amerikai banánt.

Ernesto Gismondi, a legnagyobb olasz világítótest-gyártó, az Artemide vezérigazgatója szerint az ágazata ellen tervezett szankciók “a középkorba való visszatérést” jelentik. Az itáliai cégek nem értik, miért sújtják őket, hiszen Olaszországnak nincs komoly érdekeltsége a banánkereskedelemben, és a piac viszonylag nyitott a dél-amerikai termékek számára. Ralph Ives, az amerikai kereskedelmi főmegbízott helyettese erre azt válaszolta: olyan termékeket választottak a büntetővámok célpontjául, ahol az ellenintézkedések nem okoznak kárt az amerikai gazdaságnak.

A Paper D’Art londoni üdvözlőlap-gyártó egyike azon társaságoknak, amelyek az utóbbi hetekben, még a tervezett szankciók bevezetése előtt pluszkészletet szállítottak Amerikába. A cég ebbéli exportja ugyan nem elsődleges jövedelemforrás, de a vám megduplázása csődbe viheti ottani forgalmazóit. A vállalat, valamint a Paper Rose üdvözlőlap-exportőr közösen bejelentették: a kivitel kiváltása érdekében esetleg engedélyt kérnek az amerikai gyártásra.

Belgiumban több ezernyi munkahely forog kockán, ahol az amerikai intézkedés elsősorban a kekszipart sújtaná. A legnagyobb cég, a Delacre például termelésének 20 százalékát a tengerentúlra szállítja. A legnagyobb felháborodás mindazonáltal az olasz és a skót kasmírpulóver-gyártók körében tapasztalható. A legnagyobb skót gyártó, a Dawson International csoporthoz tartozó Ballantyne Cashmere illetékesei szerint a beviteli vám emelkedése súlyos veszélyt jelent a New York-i és chicagói üzleteik számára. Noha a tavaszi kollekcióra vonatkozó rendeléseket már átütemezték, elképzelhető, hogy a boltok, amelyek készletük 75 százalékát a skóciai Dawson-vállalatoktól szerzik be, az őszi kollekció helyett “üres polcokkal” várják a vevőket.

A szankciók az ázsiai befektetők európai leányvállalatait is érintenék. A japán Yuasa Corporationhez tartozó Yuasa Battery UK szárazelemgyár értékesítési igazgatója szerint cégét több millió font jövedelemkiesés érheti. A brit cégnek három évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt kapcsolata az Egyesült Államokkal. Aztán komoly exportnövekedés indult be, és az idén már több mint 1 millió elemre van onnan rendelésük; ez éves forgalmuk 10 százalékát teszi ki. Ha a szankciókat tényleg bevezetik, az komoly nyomást jelenthet a brit üzemre.

Címkék: Hetilap: Gazdaság