INTELLIGENS HÁLÓZATOK – Az átjárhatóság jegyében

Európa liberalizált távközlési piacán az intelligens hálózatok kiépítésének és működtetésének területén várható a legélesebb verseny - vélik az elemzők.

Leegyszerűsödik majd az intelligens hálózatok létrehozása a piac teljes felszabadulásának idejére a Frost&Sullivan marketing-tanácsadó cég előrejelzése szerint, ami azt jelenti, hogy egy-egy ilyen rendszer “dobozból elővehető” elemekből összeállítható lesz. Különböző szállítók, különböző termékei integrálhatók lesznek egyetlen hálózatban és a hálózatok közti “átjárás” lehetőségét is meg fogják teremteni. Mindezek eredményeként a szolgáltatók egymással együttműködve, a földrajzi határokat átlépve igen sokoldalú kínálattal állhatnak ügyfeleik elé.

A kontinensen az intelligens hálózati piac összértékét 26,64 milliárd dollárra várják 2004-re, ez évi 22,2 százalékos növekedéssel érhető el az 1997-es 6,55 milliárdos szintről. Az ilyen hálózatokból származó szolgáltatói bevételek is tovább növekednek (a virtuális magánhálózatokból, az audiotex szolgáltatásokból és a kártyás megoldásokból származó forgalom aránya már ma is meglehetősen magas e cégek bevételeiben).

A technológia némileg megváltozik majd. Jelenleg minden intelligens hálózat saját igényeire szabott, egyedi megoldásokkal dolgozik. A fejlődés szabványos megoldásokat követel, egyrészt a hálózatok közti együttműködés biztosítására, másrészt azért, hogy az intelligens hálózati rendszerek fenntartói ne legyenek kiszolgáltatva egyetlen eszközszállítónak. Az intelligens hálózatok piacán azok a vállalatcsoportok lesznek sikeresek, amelyek képesek egyesíteni az intelligens hálózati rendszerek működtetéséhez szükséges vezetékes és a mobiltávközlési, valamint a számítástechnikai feltételeket, és persze jó marketinggel tudják a fogyasztók elé vinni új szolgáltatásaikat.

Címkék: Hetilap: Infotech