Azért a víz az úr

LASSAN APAD AZ ÁR KÖZÉP-EURÓPÁBAN. A Csehországot, Lengyelországot és részben Szlovákiát sújtó, évszázados rekordokat és gátakat elmosó árvizek eddig több tucatnyi halálos áldozatot követeltek. Az okozott károk összege milliárdokra (Csehországban például egyes becslések szerint 100 milliárd koronára) rúg. Magyarország ezzel szemben viszonylag olcsón megúszta a nagy nyári áradást: az árterek, vízparti nyaralók és alsó rakpartok [...]

LASSAN APAD AZ ÁR KÖZÉP-EURÓPÁBAN. A Csehországot, Lengyelországot és részben Szlovákiát sújtó, évszázados rekordokat és gátakat elmosó árvizek eddig több tucatnyi halálos áldozatot követeltek. Az okozott károk összege milliárdokra (Csehországban például egyes becslések szerint 100 milliárd koronára) rúg. Magyarország ezzel szemben viszonylag olcsón megúszta a nagy nyári áradást: az árterek, vízparti nyaralók és alsó rakpartok eláztatásán kívül csak a Lajta mentén, Mosonmagyaróvárnál alakult ki kritikus helyzet, ám lapzártáig ott is a visszavett erejéből a folyó. A Belügyminisztériumban egyelőre nem tudnak olyan magyar településről, amely az árvíz miatt pénzt igényelt volna a katasztrófák esetére létrehozott alapból.

KISMÉRTÉKBEN NŐTT AZ INFLÁCIÓ. A fogyasztói árak júniusban 1,7 százalékkal nőttek májushoz képest, 1996 júniusához viszonyítva pedig 18,7 százalékos volt az emelkedés. (Egy évvel korábban 0,9, illetve 23,6 százalékos értékeket regisztráltak.) A júniusi árnövekedéshez a legnagyobb mértékben egyes, a lakossági fogyasztásban domináns szerepet betöltő élelmiszerek drágulása járult hozzá.

TOVÁBB SZÁRNYAL A GÉPIPAR. Az ipari termelés az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában. A májusi produktum 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A mérsékelt növekedést felmutató feldolgozóiparon belül kiugró a gépipar teljesítménye: a felfutás itt 33,3 százalékos. Az alágazat jövője szempontjából biztató, hogy az idei ötödik hónap végén a rendelésállománya több mint másfélszerese volt a korábbi évinek (az exportcélúaknál az ugrás még magasabb, 78 százalékos), s az új megrendelések bővülése is jócskán meghaladta a feldolgozóipari átlagot (lásd a grafikont).

MINDENÜTT ARATJÁK A BÚZÁT. A betakarítás közben folyik a termelők, a feldolgozók és a kereskedők áralkuja. Jelenlegi állás szerint tonnánként 7-8 ezer forinttal kevesebbet fizetnek a búzáért mint egy éve, éppen ezért a termelők érdekképviseleti vezetői kivárásra intik a gazdákat. A termelők igyekeznek az ötmillió tonnás termésbecslést túlzónak beállítani, a kereskedők viszont a külpiaci árzuhanással érvelnek, meg persze azzal, hogy az idei termés igencsak bőségesnek ígérkezik.

AZ OEP LESZERZŐDÖTT A KÓRHÁZAKKAL. Június végétől 157 egészségügyi intézménnyel kötött finanszírozási szerződést az egészségbiztosító. A kórházak az idén már csak 83,6 ezer ágyon fogadják a betegeket. Az ágyszámcsökkentés ellenére 3-4 százalékkal nőtt a betegforgalom. Ez abból adódik, hogy az emberek rövidebb időt töltöttek a kórházakban: az átlagos ápolási napok száma 10-ről 8,5-re csökkent.

EMELKEDTEK AZ APEH KINNLEVŐSÉGEI. A hátralék összege most 378 milliárd forint, szemben az 1996 decemberében mért 312 milliárddal. A felszámolások és végelszámolások következtében fennálló, behajthatatlannak minősített adótartozások a tavalyi év végi 198,8 milliárd forintról 245,3 milliárdra nőttek.