KÜLKERESKEDELEMI MÉRLEG – Gépkorszak

Az első négyhavi külkereskedelmi adatokból egyértelműen kiderül, hogy az ipar legdinamikusabban fejlődő ágazata a gépipar: termelése és összes értékesítése a bázishoz képest egyaránt 48 százalékkal bővült, ezen belül az exportcélú eladások 66 százalékkal nőttek. A harmadéves mérleg másik pozitívuma: zárul az olló a behozatal és a kivitel növekedési üteme között.

Április végéig a teljes magyar export 5,421 milliárd, az import pedig 6,328 milliárd dollárt tett ki – derül ki az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) adataiból. Ennek alapján az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva a kivitel 10,3, a behozatal pedig 12 százalékkal bővült. Berényi Lajos, a tárca helyettes államtitkára úgy véli: a 10 százalék feletti exportbővülés egész évben, sőt több éven át is tartható lesz, s nagyjából ezzel egyenlő mértékben növekszik majd az import is. A leírtakhoz hozzátartozik, hogy a nyilvánosságra hozott adatokban a dollár erősödésének hatásai is megmutatkoznak: a keresztárfolyamok alakulása alapján reálértéken a kivitel növekedése megközelítően 3,5, a behozatal bővülése pedig mintegy 3 százalékkal magasabb lenne.

A tárca által az első negyedévre számított külkereskedelmi olló a március végi -3,1 százalékról, -1,7 százalékra csökkent, ami mutatja, hogy egyre kisebb a növekedési ütemkülönbség a behozatal és a kivitel között. Ennek hátterében egyebek mellett az ipari termelés bővülése áll. Berényi szerint valószínű, hogy e területen idén 7 százalékos növekedés tanúi lehetünk. A trendet jól mutatja, hogy az idei január-márciusi termelés a bázishoz viszonyítva 5,4 százalékkal, az összes értékesítés pedig 5,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül a belföldi eladás 5 százalékkal csökkent, az export pedig 28 százalékkal nőtt.

A kivitel átlagos növekedését az ipari vámszabad-területek 24,2 százalékos bővülése jelentősen meghaladta. A bérmunkaexport az előző év azonos időszakának megfelelően, a klasszikus kivitel az átlagot megközelítő mértékben, 10,1 százalékkal nőtt. Az előző év azonos időszakához képest 506 millió dollárral nőtt a kivitelünk, amiből az ipari vámszabad-területek többlete 223 millió dollárt tett ki. A bérmunkában kimenő export viszont mindössze 4 millió dollárral haladta meg a bázis adatát. A négyhavi behozatal 678 millió dollárral bővült: ezen belül az ipari vámszabad-területek importja 18,9 százalékkal, míg a bérmunkához beérkező anyagok értéke 6,3 százalékkal (64 millió dollárral) haladta meg az előző évit.

Az előzetes statisztikai adatok szerint a külkereskedelmi termékforgalom négy havi passzívuma 907 millió dollár (172 millió dollárral több mint egy évvel korábban), amelyből 665 millió dollár terheli a fizetési mérleget. Mindehhez hozzátartozik, hogy márciusban – a tulajdonosi hitelek nélkül számolva – 155 millió dollár értékű külföldi tőke áramlott az országba. Az első negyedévben 961 új vállalatot alapítottak határon túli tőkével – ezek kétharmada kizárólagos külföldi kézben van.

Címkék: Hetilap: Röviden