ERŐSÍTŐ GYAKORLATOK

A jelenleg 2,8 milliárd ecu alaptőkéjű NIB öt ország tulajdona. Fő részvényese, mintegy 40 százalékkal Svédország, emellett Dánia, Finnország és Norvégia egyaránt közel 20 százalékkal rendelkezik, míg Izland csekélyke 1 százaléknyi részvényt mondhat magáénak. A bank – az “északi érdek” letéteményeseként – olyan programokat finanszíroz, amelyek tulajdonosainak gazdaságát erősíthetik, jótékony hatással vannak a munkaerőpiacra és [...]

A jelenleg 2,8 milliárd ecu alaptőkéjű NIB öt ország tulajdona.

Fő részvényese, mintegy 40 százalékkal Svédország, emellett Dánia, Finnország és Norvégia egyaránt közel 20 százalékkal rendelkezik, míg Izland csekélyke 1 százaléknyi részvényt mondhat magáénak. A bank – az “északi érdek” letéteményeseként – olyan programokat finanszíroz, amelyek tulajdonosainak gazdaságát erősíthetik, jótékony hatással vannak a munkaerőpiacra és az ülzeti feltételekre. Mindez a gyakorlatban annyit tesz, hogy csak olyan beruházásban vesz részt, amiben az öt ország valamelyike érdekelt, és csak olyan mértékben, amennyire abban az illető államnak szerep jut.

A 8,8 milliárd ecu-s mérlegfőösszegű bank tavaly 2 milliárd ecu hitelt vett fel, és 1,28 milliárdot folyósított. Ebből egymilliárdot az öt északi ország határain belül; a “külhoni” hitelek java része Ázsiába jutott. A világon a NIB mind ez idáig 35 országnak nyújtott kölcsönt. A NIB által folyósított hitelek döntő hányadát az energia-, a távközlési szektornak ítélte meg. A bank különösen szívén viseli szomszédjai sorsát: 1992 óta fut a balti beruházási program, melynek keretét éppen tavaly emelték 60 millió ecu-re; idén pedig az ugyanezen államokat érintő, 100 millió ecu-s környezeti hitelprogram indult útjára. A környezet állapotának javítása a hitelintézet fő prioritásai között szerepel, csak az elmúlt évben 214 millió ecut, az elmúlt évtizedben pedig összesen 1,2 milliárdot költött ilyen célokra az északi országok berkein belül.