BIZTOSÍTÓK TULAJDONOSVÁLTÁSA – Begyűrűző hatások

Jelentős változás következett be az elmúlt hetekben két hazai biztosítótársaság tulajdonosi szerkezetében: a Glória-Swiss Life Biztosítóban az osztrák Wiener Stadtische szerzett 49 százalékos részesedést, míg a Colonia Biztosító a német anyavállalatán keresztül a francia Axa-UAP csoport tagjává vált.

Igencsak “márkás” nevet vett fel az elmúlt napokban a Colonia Biztosító. Mint azt a múlt héten bejelentették, a társaság a jövőben Axa-Colonia Biztosító néven működik tovább. A névváltásra az adott lehetőséget, hogy a közelmúltban egyesült egymással a két legnagyobb francia biztosítási csoport, az Axa és az UAP. Ez utóbbinak volt a leányvállalata a kölni Colonia Holding, illetve annak közép- és kelet-európai érdekeltségei. A francia holding az egyesülést követően a legnagyobb európai biztosítási csoporttá lépett elő. Az Axa a Colonián keresztül erőteljes expanzióra készül Magyarországon: 70 millió forintos alaptőkével egy kizárólag életbiztosítási termékek értékesítésére szakosodott céget alapítottak, Risk Concept Colonia néven, s a közeljövőben nyílt, országos nyugdíjpénztár alapítását tervezik. Be kívánnak lépni ugyanakkor a lakásfinanszírozás területére is – első lépésben az osztrák többségi tulajdonú Lakáskasszával folytatnak tárgyalásokat.

A svájci többségi tulajdonú Glória-Swiss Life Biztosítóban az osztrák Wiener Stadtische társaság szerzett június hatodikán – titokként kezelt árfolyamon – 49 százalékos részesedést. A társaságnak a tulajdonosok elvárása szerint 1999-re kell nyereségessé válnia, amelyet elsősorban a személybiztosítási bevételek erőteljes növelésével igyekeznek elérni. A biztosító tavaly 786 millió forintos díjbevétel mellett ugyan még 320 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárt, ám idén a díjbevételek megduplázására és a veszteségek csökkenésére számítanak. A kitűzött célok szerint a Glóriának 2005-ig a harmadik legnagyobb életbiztosítóvá kell válnia Magyarországon.

Címkék: Hetilap: Röviden