ANTENNA HUNGÁRIA – Vételen

Első lépcsőben várhatóan szeptemberben hirdetik meg az Antenna Hungária (AH) Rt. 25 százalékos részvénycsomagját. Ennek megfelelően a műsorszóró az év végéig túljuthat az alaptőke-emeléses privatizáció első fordulóján. A kormány múlt heti döntése alapján megszerezhető távközlési jogok tovább növelhetik a cég értékét.

Sikeres privatizáció esetén az új szakmai vagy pénzügyi befektető(k)nek opciót ajánlanak majd fel az AH Rt. újabb részesedésének megvételére. A társaság vezetői – névértéken számolva – 8-9 milliárd forintra becsülték a mindenképpen behozható friss tőke nagyságát. (A privatizációs szervezet és az Országos Rádió- és Televízió Testület ennek több, mint a kétszeresét reméli.)

A jelenleg 10,349 milliárd forintos alaptőkével rendelkező cég az idén összesen 7 új hálózatot hoz létre, s jól halad az országos transzporthálózat építése is. Ez teremti majd meg a társaság jövőbeni távközlési tevékenységének alapját (Figyelő, 1997/23. szám). Ám ahhoz, hogy az AH Rt. valóban élni tudjon a kormányzati, illetve a nagy sebességű Tetra adatátviteli kommunikációs rendszer kiépítésének lehetőségével (ezt az évi 50-70 milliárdos piacot kínálata fel döntésével a kormány), még 30-45 milliárdos beruházásra lenne szükség. Sok minden függ majd attól, hogy ki lesz az idén 11 milliárdos bevételre számító AH Rt. új tulajdonosa. A társaság ugyanis választhat: vagy önálló szereplőként lép fel a távközlési piacon, s köt szövetséget a világ vezető telekommunikációs cégeivel, vagy csatlakozik az alternatív szolgáltatókhoz, például a tervezett PanTelhez (Figyelő, 1997/23. szám).

Utóbbival kapcsolatos hír, hogy a kormány múlt heti ülésén feljogosította a MÁV Rt.-t arra, hogy létrehozandó távközlési cégébe – bérbe adható eszközként – bevihesse saját hang- és adatátviteli hálózatát.

Címkék: Hetilap: Röviden