TŐKEÉHSÉG

A vállalati szférának jelentős pótlólagos tőkére lesz szüksége a közeljövőben ahhoz, hogy a nélkülözhetetlen technológiai fejlesztéseket, beruházásokat végrehajtsa. Ezért a vállalatok egyre jobban eladósodnak, miközben az államháztartás eladósodása nominálisan változatlan lesz, tehát reálértéken csökken. (Lásd a grafikont.) A magyar gazdaság fejlődéséhez szükséges pótlólagos tőkét mindenekelőtt a háztartások megtakarításainak növekedése, míg a többit a folyó fizetési [...]

A vállalati szférának jelentős pótlólagos tőkére lesz szüksége a közeljövőben ahhoz, hogy a nélkülözhetetlen technológiai fejlesztéseket, beruházásokat végrehajtsa. Ezért a vállalatok egyre jobban eladósodnak, miközben az államháztartás eladósodása nominálisan változatlan lesz, tehát reálértéken csökken. (Lásd a grafikont.)

A magyar gazdaság fejlődéséhez szükséges pótlólagos tőkét mindenekelőtt a háztartások megtakarításainak növekedése, míg a többit a folyó fizetési mérleg hiánya fedezi, aminek eredményeként a következő években a nettó külső adósságállomány – átmeneti csökkenés után – ismét a GDP 16-17 százaléka körül alakul, enyhén növekszik.

Címkék: Hetilap: Gazdaság