SZERENCSÉS SZPONZORÁCIÓ

A Szerencsejáték Rt. a magyar “szponzorpiac” egyik legjelentősebb szereplője; ritka, hogy egy támogatást kérő szervezetnek ne az elsők között jusson eszébe a cég neve. Dr. Pongrácz Antal elnök-vezérigazgató nem titkolja, hogy a “nyilvános jótékonykodás” nem tesz rosszat a társaság hírnevének, hitelének. Kürti István, a PR-iroda vezetője hozzáfűzte: ahol látnak rá valós lehetőséget, ott a szponzori [...]

A Szerencsejáték Rt. a magyar “szponzorpiac” egyik legjelentősebb szereplője; ritka, hogy egy támogatást kérő szervezetnek ne az elsők között jusson eszébe a cég neve.

Dr. Pongrácz Antal elnök-vezérigazgató nem titkolja, hogy a “nyilvános jótékonykodás” nem tesz rosszat a társaság hírnevének, hitelének. Kürti István, a PR-iroda vezetője hozzáfűzte: ahol látnak rá valós lehetőséget, ott a szponzori díj fejében mindig elvárják, hogy a támogatott csoport éljen valamiféle ellentételezéssel. Ám a Szerencsejáték Rt. társadalmi szerepe, a vele szembeni elvárások szükségessé teszik, hogy a cég támogatóként is megjelenjen – véli Kürti István. Az SzRt. szponzorálási kerete az árbevétele négy ezreléke. 1995-ben – a korábbi rossz tapasztalatok nyomán – elfogadták szponzorálási szabályzatukat, mely szerint minden egyes támogatásról egy bizottság dönt. Hogy valamelyest kivédjék a szubjektív ítélkezés vádját, ezt az összeget már jó előre felosztják bizonyos fő területek között. Kürti István elsőként a sportot említette, amelyre a keret 35 százalékát költik. Ebből is kiemelte együttműködésüket a Magyar Olimpiai Bizottsággal, valamint a magyar viszonylatban legrangosabb tenisztorna, a Budapest Lottó Ladies Open támogatását. A kultúra ugyancsak pontosan 35 százalékban részesül ebből a keretből. Talán itt a legszembeötlőbb az ínséges állapot, ami miatt a támogatás talán csak arra elég, hogy felhívja a figyelmet a kultúra egésze terén az égető finanszírozási gondokra. Lehetőségeikhez mérten támogatnak filmeket, színházi előadásokat, könyvkiadást, koncerteket. – Ha feltétlenül ki kell emelni valamit, az talán a Nurejev balettverseny és a Filharmóniai Társaság támogatása lehet – mondta Kürti István. Hátrányos helyzetű gyerekek támogatására 15 százalék jut. Elsősorban a gyermeknapi és karácsonyi rendezvényeken igyekeznek kimutatni segítő szándékukat a megfelelő alapítványok támogatásával. Támogatásaikra elsősorban szellemileg, fizikailag vagy szociálisan sérült, elmaradott gyermekek számíthatnak. Az Aranyág alapítvány támogatása pedig évek óta a Szerencsejáték Rt. egyik fő jótékonykodási területe. A fennmaradó 15 százalékot a Szerencsejáték Rt. a közbiztonsággal kapcsolatos programok támogatására költi. Ebben benne foglaltatik a Rendőrtiszti Főiskola támogatása és az oktatási központ számítógépes ellátása is.