NYERESÉGES A DÉMÁSZ RT. – Jövőre már osztanak is?

A Délmagyarországi Áramszolgáltató (Démász) Rt., a hat regionális társaság közül egyedüliként, a tavalyi esztendőt nem milliárdos veszteséggel, hanem minimális, 5 millió forintos nyereséggel zárta. A társaság menedzsmentje erre az évre 2,2 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel számol.

A Démász részvényeinek 47,98 százalékát birtokoló francia szakmai befektető, az EDF International S. A. az eredménytervek teljesülése esetén kész arra, hogy az 1997-es esztendő után a cég már osztalékot is fizessen – derült ki a társaság múlt heti közgyűlésen. A menedzsment egyébként az ezredfordulóig folyamatosan emelkedő nyereségre számít. Az osztalékszint a mostani kilátások szerint 2000-re érhetné el a sokat emlegetett 8 százalékos értéket. Ehhez a jelenlegi 37 milliárd forintos jegyzett tőkét figyelembe véve legalább 3 milliárd forintos adózott eredményre lesz szükség, amit a társaság három év múlva jelentősen túlteljesíthet.

Tavalyi 26,8 milliárd forintos árbevételével a Démász 11 százalékos részesedést ért el a hazai árampiacon. Dervarics Attila, a társaság három évre újraválasztott vezérigazgatója bejelentette: az idei üzleti évben a Démász vezetése a GDP bővülésével párhuzamosan mintegy 1,6-2,5 százalékos növekedésre lát esélyt az értékesítésben.

A vezérigazgató a Figyelő kérdésére elmondta: az idei évben az egyik fő feladat a tavaly 80 GWh-val, 556 GWh-ra emelkedett hálózati veszteség csökkentése lesz. A teljes áramforgalmazás 14,5 százalékát jelentő hálózati veszteség nagyobb része műszaki veszteség; az illetéktelen áramvételezések aránya 3-4 százalékra, értéke pedig 1 milliárd forintra rúg. Az idén a Démász 200 millió forintot fordít az utóbbi években megszaporodott áramlopások visszaszorítására.

Az elmúlt években a Démász jóval kevésbé adósodott el, mint a többi áramszolgáltató cég. Rövid lejáratú hitelállománya a tavaly év végi 47 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett jelenleg mintegy 2 milliárd forint körül van, beruházásait, felújításait viszont csupán 2 százalékban fedezte hitelből. A fennmaradó részt 72 százalékban az amortizációs források, 26 százalékban pedig a hálózatfejlesztési hozzájárulásokból származó pénzügyi eszközök biztosították. A Démász értelmezése szerint a cég papírjait 1998 végéig be kell vezetni a Budapesti Értéktőzsdére – az akció időzítése a tulajdonos döntésétől függ. A jelenleg a tőzsdén kívüli kereskedelemben forgó részvények piacát az elkövetkező hónapokban jelentősen befolyásolhatja, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ma közel 17 százalékos részesedését egy újabb nyilvános kárpótlási jegy-részvény cserével az ősz folyamán csökkentené. Piaci hírek szerint pedig a másik EDF-irányítás alatt álló áramszolgáltató, az Édász példájához hasonlóan a német Bayenwerk a Démász esetében is érdeklődést mutat a francia tulajdonos részvénycsomagjának fele iránt.

Címkék: Hetilap: Röviden