GAZDAG SZABADOK

A Fraser-index alapján kialakított országrangsor meglehetősen erős korrelációt mutat az egyes országok tényleges gazdasági fejlettségével. A Fraser Institute munkatársai a lista szerinti sorrendben öt egyenlő számú csoportba (kvintilisbe) rendezték a vizsgálatba bevont országokat. A legmagasabb értékeket elért, azaz gazdaságilag legszabadabb országok kvintilisének átlagos egy főre jutó bruttó hazai terméke (GDP) 14 829 dollár, s még [...]

A Fraser-index alapján kialakított országrangsor meglehetősen erős korrelációt mutat az egyes országok tényleges gazdasági fejlettségével. A Fraser Institute munkatársai a lista szerinti sorrendben öt egyenlő számú csoportba (kvintilisbe) rendezték a vizsgálatba bevont országokat.

A legmagasabb értékeket elért, azaz gazdaságilag legszabadabb országok kvintilisének átlagos egy főre jutó bruttó hazai terméke (GDP) 14 829 dollár, s még a második “legszabadabbak” csoportjáé is 12 369 dollárra rúg. A hazánkat is magában foglaló középmezőny 6385 dolláros átlaga már messze elmarad az élbolyétól, a lista utolsó két ötödében elhelyezkedők pedig – a maguk átlagosan 3057, illetve 2541 dolláros egy főre jutó bruttó hazai termékével – e tekintetben is a sereghajtók közt érezhetik magukat.

Címkék: Hetilap: Röviden