A Fed figyel

Wait and see, azaz várni és figyelni – erre a politikára szavazott a múlt héten az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága, amikor érintetlenül hagyta az irányadó kamatlábat. A jegybankelnök és szakértőinek indoklása szerint a gazdaság megfelelő ütemben fékeződik. Ezt támasztják alá az áprilisi statisztikák: az ipari termelés stabilizálódása, a kiskereskedelmi eladások 0,3 [...]

Wait and see, azaz várni és figyelni – erre a politikára szavazott a múlt héten az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága, amikor érintetlenül hagyta az irányadó kamatlábat.

A jegybankelnök és szakértőinek indoklása szerint a gazdaság megfelelő ütemben fékeződik. Ezt támasztják alá az áprilisi statisztikák: az ipari termelés stabilizálódása, a kiskereskedelmi eladások 0,3 százalékos csökkenése, valamint az, hogy továbbra sem mutatkoznak inflációs jelek a tengerentúlon, ahol a nagykereskedelmi árak a márciusihoz képest 0,6 százalékkal csökkentek az elmúlt hónapban.

Mindazonáltal a jegybank irányítói hangsúlyozták, hogy figyelmük nem lankad, és a legkisebb jelre habozás nélkül lépnek – esetleg már július elején, a Nyíltpiaci Bizottság következő összejövetelén.

A fenyegetést a piac nem engedte el a füle mellett: a hőfokmérő szerepét is betöltő 30 éves államkötvény kamata múlt pénteken 6,99 százalékig emelkedett az egy héttel azelőtti 6,90 százalékról. Az amerikai dollár egyébként egész héten gyengélkedett, különösen a japán jennel szembeni visszaesése foglalkoztatta a nemzetközi pénzpiacokat. A Fed ülésének napján, május 20-án 111,98 jenig zuhant a dollár árfolyama, ami 1996 decembere óta nem fordult elő. A folyamatot az elemzők a japán kereskedelmi többlettel kapcsolatos aggodalmat hangoztató amerikai nyilatkozatokkal, valamint egy várható japán diszkontkamatláb-emeléssel magyarázzák; a japán valuta egyébként három hét alatt 12 százalékkal izmosodott a zöldhasúval szemben. A hét végén a dollárt 115,6 jenen, illetve 1,6895 márkán jegyezték a valutapiacokon.

Eközben a részvénypiac eufóriával fogadta a Fed döntését, a Wall Streeten rekordok dőltek. Pénteken 7345,91 ponttal történelmi csúcsot állított fel a Dow Jones.

Címkék: Hetilap: Gazdaság