CO-NEXUS-KONTROLL – Nevezés előtt

Várhatóan két héten belül megnevezik azt az öt-hat embert, akik felelősségre vonhatók az egykori ÁVÜ és a Co-Nexus Rt. között létrejött vagyonkezelési szerződés kudarcáért - jelentette be keddi tájékoztatóján Sáling József, az ÁPV Rt. fb-elnöke.

A szerződés most lezárult vizsgálatának megállapításairól beszámoló Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. felügyelőbizottsági tagja szerint a hiba nem a szerződés szövegében keresendő. Az első komoly buktatót az jelentette, hogy az ÁVÜ eladta 10 százalékos Co-Nexus-pakettjét magának a részvénytársaságnak. Így elesett attól a lehetőségtől, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a társaság tevékenységét, részt vegyen annak közgyűlésein, holott ezt a közvetlen betekintést a 3,952 milliárd forintos vagyon átadása mindenképpen indokolta volna. Az ÁVÜ-nek minden évben meg kellett volna kapnia a Co-Nexus Rt., illetve 1994-től a Co-Nexus Holding Vagyonkezelő Kft. éves beszámolóit, amelyekhez az elkülönített vagyon változásainak részletes nyilvántartását és bankszámla-kimutatását kellett volna csatolni. Ez nem történt meg. Igaz, a Co-Nexus bármikor hajlandó lett volna megküldeni a szükséges dokumentumokat, ha ezt az ÁVÜ kéri – de nem kérte.

A Co-Nexus képviselői már 1995 nyarán jelezték, hogy baj van. (Akkor még mintegy 1,2 milliárd forintnyi vagyont meg lehetett volna “menteni” a kárpótlási jegyek felhasználásával.) Ám az időközben megalakult ÁPV Rt. illetékesei sem vették komolyan a dolgot. A botrány egy évvel később tört ki, s a vagyonkezelő holding új vezetésének kellett szembesülnie az immáron megmásíthatatlan tényekkel: eltűnt négymilliárdnyi nemzeti vagyon.

Gansperger voltaképpen azt sem érti, miért végelszámolás, és miért nem felszámolási eljárás folyik a Co-Nexus ellen. A többé-kevésbé valószínű vagyonkimentést ugyanis az előbbinél nem, az utóbbinál talán még bizonyítani lehetne.

Címkék: Hetilap: Röviden