BARANGOLÁS MOBILLAL – Luxustanácsok

Lassacskán beköszönt a nyaralás, a barangolás ideje. Ilyenkor mindenki - aki teheti - magával viszi rádiótelefonját is. Az idén már majd' félmillióan kelhetnek útra mobiljukkal. Ezzel barangolni, szakszóval élve roamingolni esetenként luxus. Főként azok lepődnek meg hazatérésük után hajmeresztő számlájukon, akik nem ismerik a választás lehetőségeit.

Mobiltelefonnal utazgatni tudni kell. A Pannon GSM-nek és a Westel 900-nak számos országban több partnere is van – és ahogy itthon, úgy külföldön is nehéz kiigazodni a vetélytársak tarifái között. Pedig, mint itthon, ugyanúgy külföldön is tetemes különbségek lehetnek az egyes szolgáltatók árai között, és ahol több a szolgáltató, ott a roaming-partner is több, ezért érdemes megkeresni az olcsóbbat.

Bár a legtöbb GSM-telefon alapesetben automatikus hálózatkeresésre van beállítva, külföldön mégis célszerűbb a hálózatkeresést manuálisan elvégezni, vagy a SIM-kártyán létrehozni a preferált listát – már ha tudjuk, melyik szolgáltató az olcsóbb. Ezt megbízható, táblázatos formában közölni gyakorlatilag lehetetlen, azaz célszerű mindig az ügyfélszolgálatoknál érdeklődni, közvetlenül az utazás előtt. Szintén érdemes utánanézni, hogy az adott országban mettől meddig tart a csúcsidő, mert azon kívül általában alacsonyabbak a tarifák.

Általánosságban elmondható, hogy ha külföldön hívást fogadunk, akkor az itthoni hívó a mobilok alaptarifáját fizeti, azaz annyit, mintha a hívást fogadó is itthon lenne, a hívást fogadó számláján pedig minden külföldön kapott hívás fogadása esetén a Matáv nemzetközi távhívó tarifája jelenik meg. GSM-telefonon kintről hazatelefonálni ennél általában lényegesen drágább, a külföldi szolgáltatók tarifái miatt. Tehát – főleg, ha családban marad a számla -, érdemesebb itthonról telefonálni külföldre, mint fordítva.

Ha mobiltelefonunkról külföldön mégis telefonálni kényszerülünk egy másik országba és vezetékes előfizetővel kívánunk kapcsolatba lépni, akkor az adott ország GSM-szolgáltatójának tarifája szerint kell fizetni. Érdemes ilyenkor is előre megfontolni, hogy a szolgáltatók közül kit válasszunk. Az igazi luxus: külföldről egy másik, ugyancsak külföldön lévő magyar GSM-telefont hívni, mert ekkor a hívó kifizeti a külföldi GSM-tarifát (hazáig), a fogadó pedig a Matáv nemzetközi távhívó tarifáját.

A Pannon GSM sajátossága, hogy amennyiben külföldön a készüléken a feltétel nélküli átirányítás van bekapcsolva és így minden hívás egy hazai telefonra van átirányítva, akkor a hívott félnek nem kell a nemzetközi távhívás tarifáit fizetnie. Ehhez a szolgáltatáshoz a Pannon külön hangpostafiókot tart fenn – ennek használatához legalább egyszer be kell kapcsolni külföldön a készüléket.

A Pannon GSM partnerei közül Csehországban csúcsidőben az Eurotel, azon kívül a RadioMobil az olcsóbb. Ausztriában országon belüli hívásokra célszerűbb a maxMobilt igénybe venni. Angliában a 3 szolgáltató közül csúcsidőn kívül a Vodafone a legolcsóbb, Görögországban pedig majd’ mindig a STET Hellas. Németországban a D1 (DeTe), Olaszországban pedig a Telecom Italia látszik a jobb választásnak. A Westel 900 kimutatása szerint a roaming-partnerek hálózatainak kétharmadából legalább kétszer annyiba kerül hazatelefonálni, mint ott fogadni a hívást, de szélsőséges esetben akár nyolcszoros is lehet a tarifa – például Moszkvában. Kirívóan drága még a GSM-telefonálás Szentpétervárott, Lettországban, Litvániában, Szerbiában, Dél-Afrikában és Belgiumban. Az SMS (a GSM-távirat) fogadása a legtöbb roaming-partner hálózatán ingyenes, de Szentpéterváron, Szingapúrban, Kuvaitban és Hongkongban fizetni kell érte. Az SMS-küldésért minden esetben fizetni kell, és nem érvényesek a hazai SMS küldési kedvezmények, de a küldésenkénti tarifa többnyire alacsonyabb, mint a hazatelefonálás percdíja.

Érdemes megjegyezni, hogy a határok mentén, többnyire 10 kilométeres körzetben, még elérhetőek a másik ország GSM-hálózatai: esetleg így is lehet spórolni, a manuális kereséssel. Pozsonyban például a helyi a hálózatok mellett működnek az osztrák hálózatok, de a Pannon és a Westel is – így ott nem kell roamingolni. Ugyancsak fontos lehet a manuális hálózat hazatéréskor, mert különben előfordulhat, hogy egy magyar előfizető Sopronban is roamingol, miközben már a határ osztrák oldalán is használhatná a Pannon vagy a Westel hálózatát.