ZWACK UNICUM – Jobb időkre várva

A Zwack Unicum konszolidált bruttó árbevétele az első negyedévben meghaladta a 2,8 milliárd forintot, ami a bázisidőszakihoz képest 4,9 százalékos visszaesést jelent. A 1,72 milliárd forintnyi nettó árbevétel már csak 0,52 százalékkal alacsonyabb a múlt év első három hónapjában realizáltnál. Ennek ellenére a társaság adózás előtti nyeresége kétmillió forinttal, 87 millió forintra növekedett március végéig. [...]

A Zwack Unicum konszolidált bruttó árbevétele az első negyedévben meghaladta a 2,8 milliárd forintot, ami a bázisidőszakihoz képest 4,9 százalékos visszaesést jelent. A 1,72 milliárd forintnyi nettó árbevétel már csak 0,52 százalékkal alacsonyabb a múlt év első három hónapjában realizáltnál. Ennek ellenére a társaság adózás előtti nyeresége kétmillió forinttal, 87 millió forintra növekedett március végéig. Január elsejétől megváltozott a fogyasztási adó rendszere, ami a szeszesitalpiacra is hatással volt. A bevételek csökkenésében ennek ellenére a menedzsment stratégiai döntésének is jutott szerepe. A vezetőség döntése értelmében ugyanis január elsejétől a társaság kivonult a FÁK-országok piacairól olcsó termékeivel, és ez az exportbevételek 59,7 százalékos eséséhez vezetett.

A társaság vezetősége a május 28-i közgyűlésen 15 százalékos osztalék kifizetését javasolja a tulajdonosoknak, ami összesen 300 millió forintnak felel meg. A társaság részvényei az utóbbi időben egyre kevésbé kedvelt célpontajai a befektetőknek, ami az évek óta stagnáló nyereségesség tükrében nem meglepő. Az év elejei hossz lendülete ugyan még 6 ezer forint közelébe tornászta a papírok jegyzését, manapság viszont a tulajdonosok kénytelenek 4 ezer forinttal beérni, ha a részvények értékesítésére szánták rá magukat.