ZALAKERÁMIA – Vállalatfelvásárlásokra felkészülve

Az elmúlt év hasonló időszakához képest 38,3 százalékkal gyarapodott az első negyedévben a Zalakerámia árbevétele. A 234 millió forintnyi többletbevétel majd teljes egészében a romhányi rekonstrukció jótékony hatásának tudható be, mivel az üzem – szemben a bázisidőszakkal – ebben a negyedévben már teljes kapacitással üzemelhetett. A belföldi értékesítés bővülését a burkolólapok piacán továbbra is meglévő [...]

Az elmúlt év hasonló időszakához képest 38,3 százalékkal gyarapodott az első negyedévben a Zalakerámia árbevétele. A 234 millió forintnyi többletbevétel majd teljes egészében a romhányi rekonstrukció jótékony hatásának tudható be, mivel az üzem – szemben a bázisidőszakkal – ebben a negyedévben már teljes kapacitással üzemelhetett.

A belföldi értékesítés bővülését a burkolólapok piacán továbbra is meglévő erős konkurencia ellenére sikerült a társaságnak megvalósítania. Az év elején szokásosnak mondható gyengébb építőanyag-ipari kereslet kompenzálására a társaság különböző akciókat kezdeményezett, amelyekhez a viszonteladók is társultak. (A belföldi értékesítés döntő hányada még mindig az éves szerződéseken alapul.)

Ennél jóval szerényebb sikerekkel büszkélkedhet a cég külhoni piacain, miután az export értéke 27 százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól. Sem a hagyományos (német, osztrák), sem az új piacokon (román, szlovén, FÁK-országok) nem sikerült pozícióit tovább erősítenie a társaságnak, ami az óriási túlkínálat miatt kialakult árversenynek tudható be. A régióban terjeszkedni óhajtó vállalkozásnak ezzel szemben március során sikerült megvetnie lábát Horvátországban, ami a vezetőség szerint számottevő exportpiaca lehet a Zalakerámiának.

Az üzemi eredmény 43,9 százalékos növekedése is a romhányi gyár felújítására vezethető viszsza, így a nettó nyereség meghaladhatta a 144 millió forintot.

A Zalakerámia távlati terveiben szereplő vállalatfelvásárlásokat a február 11-én Bécsben bejegyzett Hussar Holdings AG leányvállalatán keresztül kívánják megvalósítani. A befektetések forrásigénye 40 millió dollárt tesz ki, aminek a fedezete egy újabb alaptőke-emelés lesz. A tőkeemelésig összesen 28,6 millió márka hitelt vett fel a társaság három magyarországi banktól. Ez tette lehetővé a horvát Inkerben és a magyar Pietra Épületkerámiában a 78,3, illetve 59 százalékos tulajdonhányad megszerzését.