KÓRHÁZI INFORMATIKA – Digitális diagnózis

A magyar egészségügyi - benne a kórházi - nyilvántartási rendszer nem igazán tartozik az informatikai csúcstechnológia által sikeresen gyarmatosított területek közé. Nem lényegtelen tehát, hogy immár több technikai, illetve finanszírozási lehetőség közül választhatnak a kórházak, amennyiben nyilvántartásaikat digitalizálni szeretnék.

A modern informatikai rendszerek telepítésénél a legnagyobb gond a finanszírozás. Ennek fényében különösen jó hírnek számít, hogy 26 magyar kórház a Világbank mintegy 13 millió dolláros támogatásával alakíthatja ki számítógépes informatikai rendszerét. A nemzetközi pénzintézet pályázatának nyertesei között található például az öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei – a nyíregyházi, a mátészalkai, a kisvárdai, a nagykállói és az egyesült fehérgyarmati-vásárosnaményi – kórház is. A nyírségi intézmények közös programmal pályáztak egységes információs adatbank létrehozására és működtetésére.

Miután ismertté vált a Világbank támogatottjainak névsora, az amerikai érdekeltségű SMS (Shared Medical Systems) Magyarország Kft. vezetősége bejelentette: versenybe szállnak a szóban forgó kórházak informatikai rendszerének kiépítéséért. A gyógyintézetek adatbanktervének szeptember végéig történő elkészítése után novemberben teszik meg ajánlataikat, s amennyiben azt az érintett kórházak elfogadják, úgy jövő év elején kezdik meg a korszerű számítógépek telepítését.

Ezzel egy időben az SMS és a vele e célból társult Hewlett-Packard egy komplett, finanszírozási szempontból is “kulcsrakész” megoldást ajánlott fel azon egészségügyi intézményeknek, amelyek nem nyújtottak be pályázatot a világbanki tenderre, illetve az eredményhirdetés után sem számíthatnak külső segítségre. A stratégiai szövetségre lépett két multi ajánlata szerint az egyébként szükséges beruházási források nélkül is elkezdhető a hazai kórházak átfogó információs rendszerének kiépítése, ha mindez a forráskihelyezés (outsourcing) típusú szolgáltatás igénybevételével történik. Ennek során az intézmények nem vásárolnak saját gépparkot és nem alkalmaznak külön szakembergárdát, hanem hosszú lejáratú megállapodást kötnek egy szoftverházzal (jelen esetben az SMS-Magyarország Kft.-vel), amely azután minden feltételről (köztük a karbantartásról és a fejlesztésről is) gondoskodik.

A szolgáltatás felajánlói elismerik: az ajánlott eljárás – amely a beruházási kiadások helyett a működési költségeket növeli – nem olcsóbb, mint a gépek megvásárlása, lízingelése vagy bérbevétele, de biztonságot nyújt a megrendelő számára.

Címkék: Hetilap: Röviden