FOTEX – Javuló számok

A Várszegi Gábor személyéhez ezer szállal kötődő kereskedelmi birodalom az idén jelentősen javított 71 millió forintos tavalyi első negyedéves eredményen. Igaz, az első három hónapban elért 163 millió forintos adózás utáni nyereség még mindig messze elmarad a korábbi évek sikerszámaitól. A bázisidőszakhoz képest a cégcsoport átlagosan 13 százalékos forgalomnövekedést ért el, ami részben a Duna [...]

A Várszegi Gábor személyéhez ezer szállal kötődő kereskedelmi birodalom az idén jelentősen javított 71 millió forintos tavalyi első negyedéves eredményen. Igaz, az első három hónapban elért 163 millió forintos adózás utáni nyereség még mindig messze elmarad a korábbi évek sikerszámaitól. A bázisidőszakhoz képest a cégcsoport átlagosan 13 százalékos forgalomnövekedést ért el, ami részben a Duna Plazában nyitott új üzleteknek, részben pedig a csoportszinten 1,7 százalékos árrésszűkülést hozó piaci magatartásnak köszönhető. Az egyes üzletágak közül a háztartási elektronikai (39%), a bútor divízió (26%) valamint az Ajka Kristály Kft. (24%) árbevétel-bővülése haladta meg jelentősen az átlagot, de a ruházati kivételével a cégcsoport valamennyi üzletágának javult az eredménye.

A mérlegadatokat szemlélve kedvező fejlemény a követelések csaknem 30 százalékos, 1,5 milliárd forintos csökkenése és a pénzeszközök 1 milliárd forintos növekedése. A tavalyi átszervezésnek köszönhetően a költségek a bázisidőszakhoz képest szinten maradtak, a készletek értéke azonban csaknem 20 százalékkal, 1,1 milliárd forinttal emelkedett.

Az utóbbi időben a névérték 130-137 százaléka között ingadozó tőzsdei árfolyamot, illetve a 250 százalékot meghaladó könyv szerinti értéket tekintve a Fotex-papírokat akár alulértékeltnek is minősíthetnénk, egy esetleges árfolyam-emelkedéshez azonban a jövedelmezőség látványos javulására is szükség lenne. Az egy részvényre jutó saját vagyon és a tőzsdei árfolyam közötti jelentős különbség mérséklése azonban a Budapesti Értéktőzsdén meghatározó szerepet játszó külföldi befektetők vásárlásai nélkül nehezen fog menni, márpedig e tábor bizalma az utóbbi másfél év viszontagságait látva igencsak megingott a társaságban.

Március 30-án lezárult a részvényesek körében vegyes fogadtatásra lelt Gemini kötvények második jegyzési időszaka. A 8000 dollár névértékű, dollárban évi 12 százalékot kamatozó kötvényekből ezúttal összesen 343 darabot jegyeztek a devizakülföldi, legalább 100 ezer darab Fotex-részvénnyel rendelkező befektetők, ami a Fotexnek több mint 2,7 millió dolláros, illetve 483 millió forintos pénzbevételt jelentett. Így a hároméves futamidő végén 80 centes árfolyamon egyenként 10 ezer darab Fotex-részvényre átváltható kötvényekből névértéken 5 millió 272 ezer dollárnyi, azaz 659 darab került a nagyrészvényesekhez. A még hátralévő két jegyzési időszakban is hasonló kibocsátási számokat feltételezve mintegy 10,5 millió dollár értékű Gemini kötvénnyel számolhatnak a Fotex-befektetésen gondolkodók, aminek éves kamatterhe három éven keresztül 1,26 millió dollárral és a leértékelési veszteséggel csökkenti a Fotex-csoport eredményét. Három év múlva pedig 80 centes bekerülési áron mintegy 13 millió darab új Fotex-papír jelenhet meg a piacon, amennyiben a kötvénytulajdonosok a csere mellett döntenek. Mivel az átváltható kötvények többsége jó eséllyel a társaság irányítójának és fő tulajdonosának, Várszegi Gábornak a kezébe kerül, feltételezhető, hogy az átváltáskori Fotex-árfolyam meghaladja majd a 80 centes – mai forint/dollár árfolyam mellett 145 forintos – értéket. Másik oldalról viszont a mostani 130-140 forintos tőzsdei árfolyamon igazából annak érdemes vásárolni, aki a kötvényekből is tud jegyezni. Erre viszont csak a tehetős devizakülföldi befektetőnek van módjuk.