KONZUMBANK-CORVINBANK FÚZIÓ – Összeolvadáspont

A befektetők visszalépése után egyelőre lekerült a napirendről a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában álló Konzumbank magánosítása - értesült lapunk hivatalos forrásokból. Az MFB vezetősége hét végi értekezletén több változatot dolgoz ki a hitelintézet sorsát illetően, a legvalószínűbbnek a szintén MFB-tulajdonú Corvinbankkal való összeolvadás tűnik.

Medgyessy Péter pénzügyminiszter nemrégiben bejelentette: még az idén sor kerülhet a Konzumbank magánosítására is, miután több külföldi befektető (többek közt az amerikai Citibank és dél-koreai Daewoo) jelezte vételi szándékát a pénzügyi tárcánál (Figyelő, 1997/14. szám). Az elmúlt héten azonban a befektetők hivatalosan is visszaléptek az üzlettől, így egyelőre nyitott kérdés, mi lesz a hitelintézet további sorsa. Winkler Gyula, az MFB ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta: a fejlesztési bank vezetősége a hét végén tárgyal az MFB-csoport stratégiájáról, ahol többek közt ez a kérdés is napirendre kerül. A vezetéshez leginkább közel álló változat szerint a Konzumbank összeolvadna a szintén MFB-tulajdonban álló Corvinbankkal, amelynek elsődleges feladata a kis- és középvállalkozások finanszírozása lenne. (Ehhez kapcsolódó hír, hogy a gazdasági kabinet a múlt héten elvetette az önálló kisvállalkozói bank létrehozásának tervét.)

Nem kizárt ugyankkor, hogy újabb befektetők jelentkezése esetén ismét napirendre kerülhet a Konzumbank magánosítása. Legalábbis ezt mutatja, hogy a pénzügyminiszter – a távol-keleti körúton lévő miniszterelnök kíséretében – szingapúri üzleti körök előtt kijelentette: eladásra vár a Kereskedelmi és Hitelbank, a Mezőbank és a Konzumbank állami tulajdonrésze. Ebben az esetben a Corvinbank más MFB-csoporttaggal olvadna össze, partnerként elsősorban a miskolci székhelyű Rákóczi Bank jöhet számításba. A végső döntés a fejlesztési bank május első felében esedékes igazgatósági ülésén várható.

Címkék: Hetilap: Röviden