MAGYAR PÁLYÁZÓK, EURÓPAI DÍJAK – Minőségi elvárások

Pályázati anyagok összeállításával tölthetik idejük egy részét a minőségügy hazai élcégeinek szakemberei. Az idén először méri össze erejét az európai legjobbakkal négy magyar társaság: a Herendi Porcelánmanufaktúra, a Burton-Apta, a Prec-Cast és a Pesterzsébeti Papírgyár. Nekik napokon belül le kell adniuk pályázatukat, míg a magyar Nemzeti Minőségi Díjra jelentkezők most kezdhetik a felkészülésüket.

A minőségbiztosítási rendszereket bevezető és teljes körű minőségirányítást (TQM) építő hazai cégek legjobbjai számára az április a díjak hónapja: április elejétől vehetik kézhez az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter által immár második alkalommal kiírt Nemzeti Minőségi Díj pályázati anyagát. Másodikától az érdeklődők már megvásárolhatják a jelentkezési lapot és pályázati útmutatót a Minőségfejlesztési Központban (MIK). A hónap végén tartandó egynapos felkészítésre és konzultációkra elvileg április 15-ig jelentkezhettek, de a későn ébredők még beférhetnek valamelyik napra.

A pályázatok kidolgozására ezúttal a tavalyinál több idő áll rendelkezésükre, hiszen június 30-ig kell benyújtaniuk az anyagot. Az eredményt október 14-én hirdetik ki; ekkor adja át a négy kategória nyerteseinek a díjakat a miniszterelnök.

A pályázati kiírás lényeges elemeiben megegyezik a tavalyival. Az útmutató csak néhány részletkérdésben változott: egyszerűbbek a megfogalmazások, és a kritériumok alpontjaiban világosabb, értelmezhetőbb magyarázatokkal igyekeznek segítséget adni a pályázóknak.

A nagyvállalati kategória tavalyi nyertese, a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. az idén már az Európai Minőségi Díjért indul; pályázati anyagát már beadta. A hódmezővásárhelyi Burton-Apta Tűzállóanyag-gyártó Kft. pedig – a Pesterzsébeti Papírgyár Kft. és a Prec-Cast Öntödei Kft. társaságában – az idén először meghirdetett Kis- és Középvállalatok Európai Minőségi Díjára pályázik. Ennek modelljét és kritériumrendszerét az Európai Bizottság kérésére az EOQ (Európai Minőségügyi Szervezet) és az EFQM (Európai Alapítvány a Minőségirányításért) dolgozta ki. Ebben a munkában, magyar kis- és középvállalatok, valamint regionális vállalkozásfejlesztési szervezetek bevonásával, az EOQ Magyar Nemzeti Bizottsága is részt vett, hat magyar auditor pedig a felkészítésben is szerepet vállalt. Az 1996 novemberében meghirdetett díjra a 250 főnél nem nagyobb cégek vagy részlegek pályázhatnak, az Európai Minőségi Díj által megköveteltnél egyszerűbb és kisebb terjedelmű anyag elkészítésével.

A pályázatokat április 30-ig kell benyújtani. A 70 aspiráns közül mintegy negyven jelentkezését fogadták el – köztük mindhárom magyar vállalatét, ezeket a Szenzor Kft. készíti fel a megmérettetésre. A pályázók 2500 ecu-s támogatásban részesülnek. A két díjat szeptember 18-án Szilvia svéd királynő adja át a nyerteseknek.

A minőségbiztosításban és TQM-ben a legelőrébb tartó magyar vállalatok most szembesülhetnek először az európai színvonallal. Arra ugyan viszonylag kevés az esély, hogy díjakkal megrakottan térhetnek majd haza, de például a Herendi Porcelánmanufaktúra vagy a Burton-Apta már minden hazai minőségi díjat megnyert, így az ő következő céljuk csak az európai megmérettetés lehet. Az Európai Minőségi Díjon való részvételből az érintett cégek mindenképpen profitálhatnak: a külföldi bírálók feltehetően szigorúbb ítélete megmutathatja számukra gyenge pontjaikat, amelyeket itthon eddig jobbra értékeltek.

Címkék: Hetilap: Röviden