VÁLLALATI NYERESÉGEK – Bűnbakok

A vártnál rosszabb nyereségkilátásokról számolt be Európa 1200 legnagyobb vállalatánál végzett vizsgálata után az Associés en Finance pénzügyi elemző társaság. A napokban publikált jelentés szerint a "bűnbakok" Spanyolország, Olaszország és Ausztria tőzsdén jegyzett társaságai között keresendők.

Kis mértékben romlottak az európai nagyvállalatok nyereségesélyei 1997-re – derül ki az Associés en Finance jelentéséből, amelyben a legfontosabb európai befektetéselemzők 1200 vállalatot érintő felmérésének eredményét összesítették. A szakértők 0,6 százalékkal lefelé módosították a részvényenkénti nyereségre vonatkozó korábbi, februárban közzétett prognózist.

A vizsgálat szerint a spanyol, olasz és osztrák társaságok teljesítménye okozza a legnagyobb csalódást, ezek nélkül az átlagos nyereségnövekedés megmaradt volna a várt 18 százalék közelében. A módosított érték 17,3 százalék 1997-re, amely még így is 9,2 százalékkal magasabb az előző évinél. A szektorok teljesítményét külön elemezve a mérleg a telekommunikációs társaságok, a pénzügyi szolgáltatók, a fémipar és az építőipar javuló kilátásait jelzi. A vesztesek között vannak a szabadidő-ipari vállalkozások, valamint a papíripar. Ami a részvényenkénti árfolyam és a nyereség viszonyának alakulását illeti, az előrejelzés szerint a P/E mutató átlagosan 1,4 százalékkal lesz rosszabb a februárban várt adatnál, az előző évi eredménynél viszont 9,2 százalékkal magasabb.

Címkék: Hetilap: Gazdaság