ÁSZ KONTRA PM

A nemzetközi elszámolásokkal kapcsolatos hatáskör-módosításokra szánja rá magát a pénzügyi kormányzat a Magyar Nemzeti Banknál. Ennek során például a hitelek nyilvántartása és a visszafizetés ellenőrzése a jegybanktól átkerül az államkincstárhoz.

A nemzetközi elszámolá- sokat górcső alá vevő, nemrégiben közzétett vizsgálatában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyebek közt tisztázatlan hatáskörökre, hanyag nyilvántartásokra hívta fel a figyelmet. László Csaba, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a jelentésre reagálva múlt pénteken elismerte a felrótt tisztázatlanságokat, s ígéretet tett a szabálytalanságok folyamatos kijavítására. Első lépésként a nyilvántartási kötelezettség és a visszafizetés ellenőrzése átkerül a kincstárhoz; a hatáskörök teljes körű részletezésére további lépések várhatók. Az ÁSZ több esetben bírálta az országnak juttatott segélyek kezelését is – ezzel kapcsolatban már megszülettek az elképzelések egy átfogó nyilvántartásról, amely megoldhatja a felmerült problémákat.

A jelentés az 1993-95-ös zárszámadások valódiságát is vitatta, ezt a kritikát azonban a helyettes államtitkár határozottan visszautasította, mondván: a pénzügyi tárca nyilvántartása azért tér el a jegybankétól, mert előbbi a pénzforgalmi szemléletet tükrözi, utóbbi viszont a felmerülés időpontjára vonatkozik, átlagárfolyam-változással korrigálva. László Csaba szerint egyébként az ÁSZ által feltárt szabálytalanságok nem érintették az adott évek kiadási és bevételi főösszegét, az adófizetőket tehát nem érte kár.

Címkék: Hetilap: Röviden