Áprilka

NEMZETI AGRÁRKEREKASZTALT HÍVOTT ÖSSZE A KORMÁNY április végére. Az Országházban megrendezendő tanácskozásra a szakmai érdekképviseletek, a parlamenti pártok, a Magyar Tudományos Akadémia és más tudományos fórumok képviselői kapnak meghívót. A Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szervezete a kormány döntésével egy napon bejelentette: újabb, ezúttal a fővárosban tartandó tüntetésre hívja össze a gazdákat és azokat, “akik elégedetlenek a [...]

NEMZETI AGRÁRKEREKASZTALT HÍVOTT ÖSSZE A KORMÁNY április végére. Az Országházban megrendezendő tanácskozásra a szakmai érdekképviseletek, a parlamenti pártok, a Magyar Tudományos Akadémia és más tudományos fórumok képviselői kapnak meghívót. A Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szervezete a kormány döntésével egy napon bejelentette: újabb, ezúttal a fővárosban tartandó tüntetésre hívja össze a gazdákat és azokat, “akik elégedetlenek a kormány politikájával”. Ugyancsak ezzel egy időben tovább folynak a tárgyalások a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) által túlzottnak tartott magyar agrárszubvenciós gyakorlatról.

ÚJ ENERGIAÁRAK. A lakossági gáz- és villanyáramáremelés nem áprilisi tréfaként, e hónap elsejétől lép érvénybe; az idei év első napjától érvényes árakat főleg a csúszóleértékelés miatt korrigálták. A növekedés 3,6 százalékos.

FOLYTATÁS AZ ENERGIA-PRIVATIZÁCIÓBAN. A budapesti önkormányzat arra készül, hogy újabb privatizációs fordulóban értékesíti a vízmű és a távhőszolgáltató meghatározott tulajdoni hányadát. A tervet övező politikai vita miatt a városházán azt fontolgatják, hogy átdolgozzák a privatizációs koncepciót.

A MINISZTERI MÉRLEGET ismertette a privatizációról Suchman Tamás, a magánosítás egykori kormányzati felelőse. A politikus az első, aki hét év után politikai manipulációval vádolta meg az Állami Számvevőszéket az ÁPV Rt. 1995. évi tevékenységét értékelő jelentés nyilvánosság elé tárása miatt. Az ÁSZ értékelése szerint az ÁPV Rt. tavalyelőtti üzletkötéseit a költségvetés bevételi kényszerei határozták meg, s ezek miatt szélesebb körű szakmai szempontokat szorítottak háttérbe.

OROSZ ÁLLAMADÓSSÁG. Oroszország folyamatosan törleszti a Magyarországgal szemben még fennálló adósságát, ám a törlesztés ebben az évben nem fejeződik be. Az oroszok a ma még meglévő mintegy 640-650 millió dollárnyi összeg felét már most is zajló áruszállításokkal még az idén letudják, a maradékot egy április végéig megszabandó határidőig teljesítik.

VÉGE AZ EDDIGI BUX-NAK. Április elsejétől a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexét nem az indexkosárban szereplő részvények súlyozott átlagárai, hanem záróárai alapján számolják ki. Az új számítási mód folyamatosan tükrözi az ármozgásokat, a BUX pedig ezentúl a nap végi állapotot rögzíti. A változtatással a befektetők régi óhaja teljesült.

SZÁZ ÚJ MUNKAHELYET alakított ki győri gyárában az Audi magyarországi leányvállalata. A kapacitásbővítést az Audi Coupe sorozathoz gyártandó és az új fejlesztésű dízelmotorok összeszerelése alapozza meg. Az utóbbi terméket a hónap derekától exportálják a kontinens más Audi-gyáraiba.

A CO-NEXUS ÖSSZECSUKLÁSA maga alá temeti a Port Rt.-t is. A kereskedelmi cég hitellevelét vásároló kisbefektetők a napokban bejelentették: bíróság előtt követelik vissza egyelőre elúszni látszó pénzüket. Az eset kapcsán várhatóan a hatóságokra vár annak tisztázása, hogy a Port-kártyák kibocsátása nem minősül-e betétgyűjtésnek, s mint ilyen, nem volt-e engedélyköteles tevékenység.

AKTÍV A MOL RT., ezúttal Ausztriában alapított vegyes tulajdonú társaságot. A Mol Austria GmbH célja, hogy növelje a Mol Rt. már eddig is 10 százalékos jelenlétét az osztrák üzemanyagpiacon.