MNB-KÖNNYÍTÉS A POSTABANKNAK – Tartaléksorban

Szakmai berkekben nem okozott meglepetést, hogy a Postabank - saját kérésére - április 15-ig felmentést kapott a jegybanki tartalékképzés alól. Mint ahogy az a felvetés sem tekinthető különösebben újkeletűnek, hogy a bank tőkehátterének megerősítésében esetleg az állam segédkezne.

Azt, hogy a Postabank valamilyen állami segítségre és a pénzügyi szektor támogatására szorul, maga az elnök-vezérigazgató, Princz Gábor ismerte be az Országgyűlés gazdasági bizottságának múlt heti ülésén. Alig egy napot kellett várni, hogy mindenki számára világossá váljon, mennyire megalapozott a bankvezető kijelentése. Mindenesetre a jegybanki tartalékképzési kötelezettség alóli felmentési kérelem korántsem lepte meg a bankszakmát, tekintve, hogy – mint azt lapunk már jelezte (Figyelő, 1997/10. szám) – forráshiány esetén mindenekelőtt a betétek után az MNB-nél elhelyezett összegek mobilizálhatók.

Bár a Postabank illetékesei szerint nem a hitelintézet likviditási helyzete tette szükségessé a 30 milliárd forintos teherkönnyítést, a partnerek általában egy bank helyzetének megrendüléseként értékelik, ha az már nem tudja teljesíteni jegybanki tartalékolási kötelezettségét. Különösen akkor, ha ez az átmeneti állapot hosszabb ideig, mondjuk több hónapig tart. Márpedig a Figyelő értesülései szerint a Postabank egy jóval későbbi időpontig kért felmentést, ám az MNB ragaszkodott április 15-éhez. Mindenesetre a formális logika alapján, ha egy bank már a jegybanki tartalékolás alóli felmentése előtt sem tudott volna forráshoz jutni a bankközi pénzpiacon – lévén, hogy a partnerek többsége már a korábbi információk alapján erősen lecsökkentette a banknak adható hitel limitjét -, akkor egy ilyen hír bejelentése csak még nehezebbé teheti a forráshoz jutást.

A Horn Gyula miniszterelnök és Medgyessy Péter pénzügyminiszter által a Világgazdaságban beígért esetleges állami tőkemegerősítés híre ugyancsak nem tekinthető váratlannak. Bár a Postabank illetékesei már másnap igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy (egyelőre) nem került szóba a hitelintézet állami konszolidációja, s továbbra is keresik a legalább 3 milliárd forint tőkét hozó külföldi befektetőt, a fenti nyilatkozatok jelzik: korántsem irreálisak lapunk azon korábbi felvetései (Figyelő, 1997/10. és 11. szám), hogy végül mégis költségvetési forrásból rendezik a Postabank tőke- és vagyoni helyzetét.

Címkék: Hetilap: Röviden