MEGÚJULÓ SZERENCSEJÁTÉK RT. – Űrfogadások

A Szerencsejáték Rt. műholdas fogadórendszerének kialakítása a tőkeerős távközlési vállalatok számára is nagy feladat. A hálózat fejlesztésével megbízott Montana Telecom Távközlési Kft. ezért új partner után nézett. Az új társ az egyesült államokbeli GTS lett, amely kivásárolta a Montana holding távközlési vállalatát, s az átalakulással létrejött a GTS Hungary.

Hat hónapig kereste a Szerencsejáték Rt. (Sz. Rt.) azt a távközlési szolgáltatót, amelyet képesnek tartott arra, hogy kiépítse a cég online és offline fogadórendszerének távközlési hálózatát – mondja Rétfalvi György, az Sz. Rt. ügyvezető igazgatója. Azért döntöttek végül az akkori Montana mellett, mert az – a távközlésben szokatlan módon – anyagi garanciát vállalt hálózata működésére. Ha a távközlési rendszer szállítójának – emberi vagy technikai – hibája miatt kár éri az Sz. Rt.-t, a szolgáltató kártérítést fizet.

Magát a számítógépes fogadórendszert a svéd EssNet cégtől importálják. Az online fogadás nagy sikere miatt egy 1994 márciusi szerződésmódosítás eredményeként a korábban megrendelt offline gépek helyett is online berendezéseket kap az Sz. Rt. (változatlan áron).

Az utca embere által csak műholdas fogadásnak hívott, átalakult szerencsejáték 1993. december 6-án indult el 12 terminállal. 1994. márciusára 87-re növekedett a fogadóhelyek száma, tavaly év végén pedig már a fogadások 82 százaléka történt online, 11 százaléka offline, és csak 7 százaléka hagyományos, “kézi” módszerrel. (Utóbbit a szelvényeiket a postásoktól évtizedek óta ugyanolyan módon vásárló, általában idős fogadók kedvéért tartják fenn. Másrészt ez a fogadási forma is kifizetődő.)

A műholdas távközlési hálózatokat (VSAT) a számítógépes fogadórendszerek számára találták ki – mondja Szathmári Géza, a GTS műszaki igazgatója. Ezek segítségével a telefonvezetékek elhelyezkedésétől függetlenül, tetszés szerinti számú fogadóhely köthető össze a fogadásokat regisztráló központtal. Egy-egy terminál felállítása napok kérdése, a műholdas átvitel rendkívül megbízható, üzembiztos.

A GTS legnagyobb üzlete a Szerencsejáték Rt. rendszerének kiépítése és üzemeltetése, bár egyéb megrendeléseik száma is folyamatosan nő. A cég szervizszolgálatának emberei négy órán belül bármely helyszínre kiszállnak, hogy az esetleg előforduló hibákat kijavítsák. A fogadás ugyanis nem szünetelhet, mert ha valaki nem tudja érvényesíttetni a szelvényét, s ezért elveszti nyerési esélyét, az semmiféle kifogást nem fogad el nyereménye helyett.

A rendszer Szathmári Géza szerint Közép-Európa legnagyobb egységes műholdas privát távközlési hálózata. Beruházási és fenntartási költségeit titokként kezelik a felek, akik biztonsági eljárásairól sem szívesen nyilatkoznak kutyafuttában. – Egynapos szeminárium kellene ahhoz, hogy ennek minden részletét pontosan elmagyarázzák – fogalmazott Rétfalvi György. Röviden legfeljebb annyit lehet mondani, hogy mind technikai, mind személyi, jogi oldalról többszörös biztonsági eljárásrendszer garantálja a szerencsejáték tisztaságát és biztonságát.

Arra a kérdésre, hogy a fejlődő hazai távközlési piacon találhat-e alternatívát a VSAT-os fogadórendszerre a Szerencsejáték Rt., a felelet az, hogy egyelőre aligha. A műholdas kapcsolat megbízhatóbb és több szempontból rugalmasabb a vezetékes, rádiós megoldásoknál. Ezt a hálózatot sokkal könnyebb bővíteni, hiszen az új fogadóhelyen csak telepíteni kell egy beltéri egységet és egy “lavórt” (műholdvevő antennát), s az máris része lehet a rendszernek. Ugyanilyen könynyű ideiglenes terminálokat létrehozni, például egyes fogadóhelyek felújításának idejére. (Berendeztek már ilyen helyiséget autóbuszban is.) Ugyanakkor rugalmas a rendszer abból a szempontból is, hogy átviteli kapacitása képes alkalmazkodni az igények – a tranzakciók számának – hirtelen megnövekedéséhez. Ilyen esetre az utóbbi években akkor volt példa, amikor valamelyik játékon óriási nyeremény halmozódott fel, és ez megnövelte a fogadási kedvet.

A műholdas és a számítógépes rendszer segítségével egy nappal későbbre tolódott a fogadások lezárásának határideje. Új játékok bevezetése vált lehetővé, és a kis nyeremények kifizetése is gyorsabb lett. A jövő ugyanezt hozhatja: a régi játékok fejlődését és még újabbak bevezetését.

Egy fogadás ma 5-6 másodpercet vesz igénybe. Ezen nem sokat lehet javítani, de a technika fejlődése olcsóbbá teheti a szerencsejátékok lebonyolítását. Az Sz. Rt. nyitott minden új technikai megoldásra a távközlés területén (is), a GTS pedig első kíván lenni minden ilyen változás bevezetésében. Ez azonban nem a következő 3-5 évben várható fejlemény.