Három év az élvonalban

Nyugat-Európában a kilencvenes évek elején indult el a rádiótelefon-szolgáltatás a 900 megahertzes frekvenciasávon. Magyarország a térségben elsőként csatlakozott a GSM-rendszerhez; ezt sokan elhamarkodott lépésként értékeltek. A hazai tender első helyen kiemelt győztese, a Pannon GSM Rt. azonban rácáfolt az aggodalmakra: 1994. március 11-én adta el első SIM-kártyáit, azóta csaknem 200 ezer előfizetője van. Az ezredfordulóra egymilliós lesz az idén márciustól már a tőzsdén is jegyzett cég előfizetői tábora.

A norvég Telenor Invest AS, a dán Tele Denmark International, a finn Telecom Finland Oy, a svéd Telia és a holland PTT Telecom nemzeti telefontársaság, illetve a magyar Mol Rt., a Wallis Holding és az Antenna Hungária Rt. 1993 őszén alapította meg a Pannon GSM Távközlési Részvénytársaságot. Rekordidő alatt kiépítették Budapesten az alaphálózatot, amelyen 1994. március 25-én indulhatott meg – Magyarországon először – a kereskedelmi szolgáltatás a 900 MHz-es hullámhosszon. Ugyancsak elsőként, 1994 májusában vezették be a nonstop ügyfélszolgálatot. Az év végére valamennyi megyeszékhelyet, a főútvonalakat és a környező településeket a rendszerbe kapcsolták. Egy évvel később az ország területének 55 százalékán, a lakosság 75 százaléka számára tették elérhetővé szolgáltatásukat, tavaly év végére pedig már az ország területének 99 százalékát “lefedték”. Időközben megnyílt a főváros szívében a cég két elegáns – tekintélyes méretű – bemutatóterme, és országszerte tíz területi képviseletet adtak át. Az ügyfelek az alapszolgáltatásokon túl ma már legalább egy tucat különleges szolgáltatást vehetnek igénybe. A Pannon-készülékeken tehát nemcsak beszélni lehet, hanem mód van faxolásra, szöveges üzenetek küldésére, konferenciahívásokra, lekérdezhetőek segítségükkel a tőzsdei árfolyamok, és az Internetre is rá lehet kapcsolódni.

Az 1993 augusztusában aláírt és 15 évre szóló koncessziós szerződés alapján megindult tehát a hálózatfejlesztési munka a 10,45 milliárd forint alaptőkéjű távközlési cégben. A robbanásszerűen növekvő igények megkövetelték, hogy az eredeti terveket folyamatosan módosítsák. A cégvezetés ezért úgy döntött, hogy hitelt vesz fel, és a nemzetközi bankvilág példa nélküli módon garancia nélkül 115 millió dolláros konzorciális hitelt “szavazott meg” a Pannon GSM-nek 1995 áprilisában. A tulajdonosok 1996 januárjában úgy határoztak, hogy növelik befektetésüket Magyarországon. Ennek megfelelően 18,85 milliárd forintra emelték a részvénytársaság alaptőkéjét. Ezután következett Kelet-Európa eddigi legjelentősebb, 175 millió dolláros projekt-finanszírozási hitelmegállapodásának aláírása. Ekkor, 1996 áprilisában az előfizetők száma már meghaladta a százezret. Az év derekán átadták a harmadik, ősszel pedig a negyedik kapcsolóközpontot, amely hozzájárul a szolgáltatás kiváló minőségének tartásához, illetve javításához. A nyár végén működni kezdett a telefonos ügyfélszolgálat számlainformációs, majd szeptembertől annak technikai csoportja. A Pannon szuperhitel-megállapodásához csatlakozott az Európai Befektetési Bank (EIB), és nem sokra rá a svédek úgy döntöttek, hogy kilépnek a tulajdonosok köréből. (Pakettjeiket a többi tulajdonos tőkearányosan azonnal megvásárolta.) A novemberi 50 millió dolláros Nokia-szerződést már az 1997-es piaci előrejelzések alapján kötötték.

Az idei esztendő kétségtelenül legjelesebb eseménye a Pannon életében, hogy – az ING Bank garanciájával – 24 milliárd forint értékben kötvényt bocsátott ki. A hatalmas értékpapírcsomag szinte “lábon” elkelt: a túljegyzés mértéke, az érdeklődés nagysága magukat a cégtulajdonosokat is meglepte (lásd Figyelő, 1997/9. szám). A Budapesti Tőzsdetanács joggal döntött március 4-én úgy, hogy hozzájárul a Pannon-kötvények tőzsdei megjelenéséhez. Mindez azt jelzi, hogy a pénzvilág bizalma igen erős a távközlési cég iránt. A kizárólag a száraz tények előtt meghajló bankemberek hisznek abban, hogy a Pannon az ezredfordulóig évente megduplázza bevételeit és előfizetőinek számát.