TIPIKUS ADÓPARADICSOMOK

Az off-shore cégek legnépszerűbb felhasználási módjai (Figyelő 1996/36. szám) a következők: adócsökkentés, elsősorban nyereségadó-csökkentés. Ez a legelterjedtebb és legismertebb felhasználási módja az off-shore cégeknek. De használják ezeket forrásadó-csökkentésre és a szerzői jogdíjakból és -védelem alá eső egyéb jogokból származó jövedelmek után fizetendő adók mértékének csökkentésére. Ezenkívül használják ezeket hajók és repülőgépek kedvezményes regisztrációjára is. A [...]

Az off-shore cégek legnépszerűbb felhasználási módjai (Figyelő 1996/36. szám) a következők: adócsökkentés, elsősorban nyereségadó-csökkentés. Ez a legelterjedtebb és legismertebb felhasználási módja az off-shore cégeknek. De használják ezeket forrásadó-csökkentésre és a szerzői jogdíjakból és -védelem alá eső egyéb jogokból származó jövedelmek után fizetendő adók mértékének csökkentésére. Ezenkívül használják ezeket hajók és repülőgépek kedvezményes regisztrációjára is. A gibraltári, a panamai vagy a libériai flotta legendásan nagy, a Malév pedig saját kajmán-szigeteki off-shore cégétől lízingeli két, a közelmúltban beszerzett Boeing-gépét.

A világon egyébként számos kedvező adózású terület található, elsősorban angolszász helyszíneken. Teljesen adómentes területek például a Bahamák, a Kajmán-szigetek, a Cook-szigetek, Gibraltár, Jersey, Madeira, a Man-sziget, Mauritius, Monserrat, Nyugat-Szamoa. Ezeknek a területeknek a többsége olyan, hogy a turizmuson kívül többnyire az off-shore cégek működése adja a fő bevételi forrást. A nulla kulcsos területeken – például Hongkongban, Libériában, Panamában vagy Írországban – csak a külföldről származó jövedelmek mentesek teljesen az adó alól, az ott keletkezettek után minimális adót kell fizetni. Alacsony adójú területnek számít Magyarország, Málta, Ciprus, Barbados, Luxemburg, tőkeparadicsomoknak pedig Svájc, Hollandia, Liechtenstein. Ez utóbbiak a holdingoknak és a befektetési társaságoknak kínálnak kedvező lehetőségeket a működéshez.

Címkék: Hetilap: Gazdaság