SOPRONI SÖRGYÁR – Fúzióra várva

A terveket felülmúló, nem auditált eredményekről számolt be a két hazai Brau-Union tulajdonú sörgyár éves gyorsjelentése. A nagyobbik, 4,3 milliárd forintos saját tőkéjű Soproni Sörgyár 732,8 milliós, a kisebbik, 2,97 milliárdos saját tőkéjű Martfűi Sörgyár pedig 729,4 milliós adózott eredményről tanúskodik. A Soproni Sörgyár mérlegében már konszolidáltan jelentkezik a két sörgyár termékeinek kizárólagos forgalmazásával megbízott, [...]

A terveket felülmúló, nem auditált eredményekről számolt be a két hazai Brau-Union tulajdonú sörgyár éves gyorsjelentése. A nagyobbik, 4,3 milliárd forintos saját tőkéjű Soproni Sörgyár 732,8 milliós, a kisebbik, 2,97 milliárdos saját tőkéjű Martfűi Sörgyár pedig 729,4 milliós adózott eredményről tanúskodik. A Soproni Sörgyár mérlegében már konszolidáltan jelentkezik a két sörgyár termékeinek kizárólagos forgalmazásával megbízott, 60 százalékban a Soproni, 40 százalékban a Martfűi Sörgyár tulajdonában lévő Brau-Union Hungária Kft. (BUH) eredménye (ami egyébként negatív volt) is. A martfű eredményei ugyanakkor utoljára jelentek meg önállóan, hiszen a két sörgyár közös többségi tulajdonosa bejelentette, az idei közgyűlésen javaslatot tesz a két gyár egyesülésére, pontosabban a kisebbik, a nagyobba történő beolvasztására.

Miközben a hazai piac – a Magyar Sörgyártók Szövetsége adatai szerint – 6 százalékkal szűkült, a BUH piaci részesedése a két gyár 1995-ös egyesített 19,1 százalékos részesedéséről 21,4 százalékra bővült. A Soproni Sörgyár 896,6 milliós, 1996-os nem konszolidált adózás előtti eredménye részben a tervezettet meghaladó értékesítési volumen, részben pedig a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére is sikeresen végrehajtott eladási árnövelés következtében a terveket jócskán meghaladta. A kereskedelmi leányvállalat 85,9 milliós veszteségéből – amely egyébként feltehetően csak technikai jellegű és a két sörgyár valamelyikénél, vagy mindkettőnél eredményként jelenik meg – több mint 34 millió a külső tag, a Martfűi mérlegét terheli. A társaság pénzügyi helyzete javult. Az 1995-tel gyakorlatilag megegyező pénzeszköz, illetve értékpapír-állomány mellett, mind a rövid, mind a hosszú lejáratú hitelek állománya csökkent.

A Martfűi Sörgyár hasonlóan jó évet zárt, sőt a társaság saját tőkére vetített eredménye jócskán meghaladta a nagyobbik testvér eredményét. Az 1995-öst 75 százalékkal meghaladó eredmény a nettó árbevétel csökkenése mellett a közvetett költségek, a BUH segítségével közel megfelezése révén alakult ki.

A két sörgyár, illetve a kereskedelmi leányvállalat működési eredményének korrekt értékelése azonban feltehetően csak az idei évben a két gyár összeolvadása után a Sopron konszolidált eredménynek ismeretében lesz lehetséges. Az egyesülési javaslat bejelentése mellett a Brau-Union április 29-ig érvényes 206 schillinges vételi ajánlatot tett a Martfű-részvényesek számára. A vételi ajánlattal nem élő tulajdonosok részvényeit 5-4 arányban Sopron-törzsrészvényekre cserélik, a Martfű-részvényeket pedig kivezetik a tőzsdéről. A részvényeiket becserélő befektetőknek azonban azzal a kockázattal is számolniuk kell, hogy a Sopron törzsrészvényei nem, csak az ezeknél egy százalékkal magasabb osztalékra jogosító, ámde mindössze egyharmad szavazati jogot biztosító elsőbbségi részvények vannak bevezetve a tőzsdére. Ráadásul a most becserélésre kerülő részvényeken kívül a teljes részvényosztályban csak a Brau-Unionnak vannak részvényei.