PICK SZEGED – Lassuló növekedés

A Budapesti Értéktőzsde legnagyobb súlyú élelmiszer-ipari vállalata egyben a tavalyi 28,5 milliárd forintos árbevételével a magyar húsipar vezetője. A Pick Szeged Rt. árbevétele 1996-ban az inflációval nagyjában összhangban, 21 százalékkal növekedett. Visszafogott bővülés oka elsősorban a magyar reálbérek, a lakosság fizetőképes keresletének csökkenéséből adódik: az árbevétel mintegy 60 százalékát adó hazai eladások csupán 14,5 százalékkal [...]

A Budapesti Értéktőzsde legnagyobb súlyú élelmiszer-ipari vállalata egyben a tavalyi 28,5 milliárd forintos árbevételével a magyar húsipar vezetője. A Pick Szeged Rt. árbevétele 1996-ban az inflációval nagyjában összhangban, 21 százalékkal növekedett. Visszafogott bővülés oka elsősorban a magyar reálbérek, a lakosság fizetőképes keresletének csökkenéséből adódik: az árbevétel mintegy 60 százalékát adó hazai eladások csupán 14,5 százalékkal nőttek (reálértékben csökkentek). Ezt szerencsére ellensúlyozta az exportárbevétel dollárban kifejezett 9 százalékos (a dollár árfolyamának erőteljes emelkedése miatt forintban 32,7 százalékos) bővülése.

A szigorú költséggazdálkodással, illetve a pénzügyi tevékenység javulása eredményeként a nehéz piaci helyzet ellenére az adózás előtti eredmény jelentősen (28,2 százalékkal) emelkedett, s meghaladta a 2,4 milliárd forintot.

A magyar gazdaság, ezzel együtt a reálkeresetek idei évre várható lassú növekedése a Pick Rt. eredményességét kedvezően fogja befolyásolni: valószínűleg a húskészítmények forgalma is bővülni fog.

A gyorsabb ütemű növekedést azonban akadályozhatja a Pick kapacitásainak korlátozottsága. A meghatározó hazai piaci részesedése miatt a vállalat Magyarországon vállalatfelvásárlásokkal már nem növelheti gyártóeszközeit. A többi gyorsnövekedésű tőzsdei vállalathoz hasonlóan a Pick számára is a külföldi terjeszkedés lehet a követendő út, amibe beleértendő egyes, a szomszédos államokban lévő húsipari cégek esetleges megvásárlása is.

A társaság legfontosabb alapanyaga a sertéshús, amelynek ára az utóbbi időszakban – a belföldi kereslet hiányából eredően – nem emelkedett jelentős mértékben. A lakossági fogyasztás bővülése ezen a téren negatív változást okozhat, viszont a költségnövekedés továbbhárítása várhatóan könnyebbnek bizonyul majd mint a korábbi két évben.

A Pick Rt. kedvező piaci megítélése továbbra is elsősorban a nemzetközileg elismert, Pick és Herz márkanévvel forgalmazott száraz húskészítményeknek köszönhető. Ez az optimizmus a részvények árfolyamára is hatással volt, ami a tavalyi év folyamán több mint 60 százalékkal nőtt. Az idei januári-februári hossz további 30 százalékos emelkedést hozott a boldog részvényeseknek – az ár 12 500 forinton tetőzött. Az azóta tartó általános korrekció következtében a papír ára mintegy 15 százalékkal esett vissza, lapzártakor ismét tízezer forint környékén állt.