OTP RT. – Meggyőző növekedés

Az idei esztendő tőzsdei sikerpapírja lehet a legnagyobb hazai bank részvénye. A nemzetgazdasági mércével mérve is jelentős, a tavalyi esztendőt 1325 milliárdos mérlegfőösszeggel záró OTP-csoport 1996-ban dinamikusan, 31 százalékkal növelte adózás utáni eredményét, ami meghaladta a 10,3 milliárd forintot. A csoport nyereségének túlnyomó többségét, közel 9,7 milliárd forintot 40 százalékos növekedést produkálva ezúttal is az [...]

Az idei esztendő tőzsdei sikerpapírja lehet a legnagyobb hazai bank részvénye. A nemzetgazdasági mércével mérve is jelentős, a tavalyi esztendőt 1325 milliárdos mérlegfőösszeggel záró OTP-csoport 1996-ban dinamikusan, 31 százalékkal növelte adózás utáni eredményét, ami meghaladta a 10,3 milliárd forintot. A csoport nyereségének túlnyomó többségét, közel 9,7 milliárd forintot 40 százalékos növekedést produkálva ezúttal is az anyabank termelte ki. A leányvállalatok közül az utolsó negyedévtől új vezetéssel működő OTP Garancia Biztosító Rt. halmozott fel – a tavalyelőtti 771 millió forintos mínusz után – ismét jelentősebb veszteséget. Az OTP Bróker Rt. ellenben igen eredményes évet zárt. A tavaly megvásárolt Merkantil Bank pedig tovább erősítette az OTP pozícióit a fogyasztási hitelek területén. Az összességében 8,5 milliárd forint saját tőkével rendelkező leányvállalatok mintegy 1 milliárd forinttal emelték a csoport adózás előtti eredményét.

A bank saját tőkéje 15 százalékkal, 44 milliárd forintról 50,5 milliárd forintra nőtt, így az egy részvényre jutó vagyon a 28 milliárd forint jegyzet tőkét és 1996 végén a bank tulajdonában lévő 1,5 milliárd forintnyi saját részvényt figyelembe véve 1900 forint környékén van.

Az 1996-os üzleti év pozitívumai közé tartozott, hogy az OTP Bank Rt. nem kamat jellegű bevételei nettó számítással 85,2 százalékkal 9,3 milliárd forintra növekedtek. A megkezdett létszám racionalizálásnak köszönhetően a személyi jellegű ráfordítások csupán 6,7 százalékkal emelkedtek. A bank egyébként 1997-re az átlaglétszám további 5-6 százalékos csökkentését tervezi, ami az egy főre jutó eredmény 30 százalékos bővülését hozhatja magával.

Az OTP Bank Rt. idei adózás előtti eredményterve 15,8 adózás utáni pedig 13 milliárd forint, ez 25, illetve 34 százalékos növekedést jelentene. Amennyiben a csoport nyereségessége is hasonló ütemben javulna, akkor a befektetők 1997-re 13,9 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredménnyel számolhatnának. Ekkor 3300 forintos részvényárfolyammal számolva az OTP papírok alig több mint 6-os P/E mutatóval rendelkeznének.

Feltehetően ez utóbbi tényező is szerepet játszik abban, hogy az elemzéseiben nem egy brókercég a mostani besszhangulat lecsengése után az OTP-papírokat vételre ajánlja.