FOTEX RT. – Janus-társaság, Janus-papír

A Budapesti Értéktőzsde talán legellentmondásosabb társaságának részvénye több mint két hete meglepően jól dacol az általános áreséssel. A március elején egy nap alatt lezajlott – 137 forinttól egészen 160 forintig tartó – árfolyam-emelkedés mögött egy, a német részvénypiacról indult keresleti hullám állt. A budapesti vevő ugyanis látván a Münchenben forgó Fotex-papírok magasabb árfolyamát, szorgos arbitrázzsal [...]

A Budapesti Értéktőzsde talán legellentmondásosabb társaságának részvénye több mint két hete meglepően jól dacol az általános áreséssel. A március elején egy nap alatt lezajlott – 137 forinttól egészen 160 forintig tartó – árfolyam-emelkedés mögött egy, a német részvénypiacról indult keresleti hullám állt. A budapesti vevő ugyanis látván a Münchenben forgó Fotex-papírok magasabb árfolyamát, szorgos arbitrázzsal hozta egyensúlyba a két piacon az árakat. A Fotex azóta is viszonylag jól tartja magát, az elmúlt napokban a vezető magyar blue chippekhez képest jóval kisebb árfolyamveszteséget szenvedtek el a Fotex-papírok.

A Fotex-csoportot jól ismerő elemzők abban többnyire egyetértenek, hogy az 1996-os esztendő lehetett a mélypont a közel 30 leányvállalattal rendelkező vállalatbirodalom életében. A cégcsoport a nyilvánosságra hozott gyorsjelentés szerint (nemzetközi számviteli elvek szerint) tavaly 37 milliárd forintos árbevételt és 511 millió forint adózás utáni nyereséget ért el. Ez utóbbi az előző évi teljesítménynek csak a 60 százaléka. A jövőt tekintve azonban biztató lehet, ha – amint azt a gazdaság kutatók előrejelzéseikben prognosztizálják – valóban növekszik a kiskereskedelmi áruforgalom, ami nyilván a Fotex eredményeire is jó hatást gyakorolna.

A csoporthoz tartozó kereskedelmi láncok egyébként jelentős területen nyitottak boltokat a nemrég nyílt budapesti bevásárló-szórakoztató központokban, és a Fotex-boltokban kedvezményre jogosító, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel közösen kibocsátott Fotex-kártya is bővítheti a csoport vásárlóközönségét.

A tavalyi eredmények értékeléséhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy az üzleti eredmény nominálisan 7 százalékkal mérsékelődött, és az eredménycsökkenés nagy részét egyszer jelentkező rendkívüli tételek okozták. A Parádi Kristály Manufaktúra Kft.-vel szemben elvesztett per 206 millió forint veszteséget okozott és tavaly a korábban jellemző bolteladásokból származó több százmillió forintos rendkívüli bevételek sem gyarapították a Fotex kasszáját.

Sokkal nehezebb a négy sorozatban kibocsátandó Gemini kötvénynek a részvényárfolyamra gyakorolt hatását megítélni. A 8000 dollár névértékű, csak devizakülföldi, legalább 100 ezer darab Fotex-részvénnyel rendelkező befektetők által jegyezhető hároméves lejáratú kötvény meglehetősen magas évi 12 százalékos kamatot fizet dollárban. A kötvény másik érdekessége, hogy a hároméves futamidő végén a tulajdonos azt becserélheti 10 ezer darab Fotex-részvényre. Vagyis három év múltán egy Fotex-részvényért 80 centet – mai forint/dollár kurzussal számolva mintegy 140 forintot – kell majd fizetnie a csere mellett döntő befektetőnek. A devizakötvények kamata és az évről évre jelentkező leértékelési veszteség ugyanis a Fotex eredményét fogja csökkenteni, az első körben tavaly novemberben kibocsátott 2,528 millió dolláros csomag például évente 300 ezer dollárral. A 80 centes áron beváltható kötvények pedig a kedvező bekerülési ár révén jelentősen felhígíthatják a Fotex részvénytőkéjét.