CREDITANSTALT RT. – Olvadnak vagy olvasztanak?

A mérlegfőösszegét tavaly több mint másfélszeresére növelő Creditanstalt (CA) Rt. a tavalyi év végére - az OTP, a Postabank, a K&H, az MKB, az MHB, a BB, és a CIB után - a 8. legnagyobb bankká nőtte ki magát.

Az osztrák Creditanstalt Bankverein százszázalékos tulajdonában álló magyar hitelintézet nettó kamatbevételei a kereskedelmi bankok között egyre jobban kiéleződő konkurenciaharc ellenére 52 százalékkal, nettó jutalékbevételei pedig kis híján a hétszeresükre nőttek 1996-ban. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy 55 százalékkal emelkedtek a működés általános kiadásai is. Az adózás előtti eredmény mindennek nyomán (2,43-ról 2,96 milliárd forintra emelkedve) 21,7; az adózott eredmény pedig (2,04-ről 2,37 milliárdra változva) “mindössze” 16,1 százalékkal nőtt. A tőkemegfelelési mutató az év végén 19,12 százalékon állt.

A múlt heti tájékoztatón elhangzott az is, hogy az Európai Unió illetékes hatósága áldását adta a CA, és a Magyarországon érdekeltségeivel szintén jelenlévő, ugyancsak bécsi székhelyű BankAustria AG (BA) fúziójára. A CA-részvényeit értékesítő osztrák kormány és a vásárlóként fellépő BA között létrejött megállapodás értelmében a Creditanstalt név azonban még legalább öt évig önálló hitelintézetet illet. – Ez viszont korántsem jelenti, hogy ne próbálnánk meg kihasználni a lehetséges együttműködésből fakadó előnyöket – hangoztatta Matthias Kunsch budapesti Creditanstalt-főnök. A bankja tavalyi eredményivel alapvetően elégedett vezérigazgató arra is rámutatott, hogy az együttműködés – avagy a fuzionálás – módját a BA ötvenszázalékos tulajdonában lévő Európai Kereskedelmi Bankkal (EKB) is meg kell majd találni. Ez azonban szerinte nem okoz leküzdhetetlen nehézséget: a fiókhálózatok összehangolását például nagyban megkönnyíti, hogy az EKB az országnak mindössze öt városában van jelen, s ezek közül a – 13 fiókot és egy képviseleti irodát működtető – CA-nak csupán háromban van érdekeltsége.

Címkék: Hetilap: Röviden