COFINEC S. A. – Az év baklövése

A Budapesti Értéktőzsdén forgó egyetlen külföldön kibocsátott részvény, a Cofinec tavaly nyári bevezetése jó eséllyel indulhatna az “1996. értékpapír-piaci baklövése” című, eleddig meg nem hirdetett versenyen. A nagy hírverés – és siker – mellett, mintegy szocializációs céllal (“hadd tanulja a magyar, mi az az európai értékpapír…”) lebonyolított kibocsátás forgalmazói nem kisebb tőzsdenagyságok voltak, mint az [...]

A Budapesti Értéktőzsdén forgó egyetlen külföldön kibocsátott részvény, a Cofinec tavaly nyári bevezetése jó eséllyel indulhatna az “1996. értékpapír-piaci baklövése” című, eleddig meg nem hirdetett versenyen. A nagy hírverés – és siker – mellett, mintegy szocializációs céllal (“hadd tanulja a magyar, mi az az európai értékpapír…”) lebonyolított kibocsátás forgalmazói nem kisebb tőzsdenagyságok voltak, mint az ING Barings és a Creditanstalt Értékpapír. Hogy hogyan sikerült annyira félreismerniük a cseh, lengyel és magyar érdekeltségekkel rendelkező csomagolóipari céget, hogy az az általuk is aláírt kibocsátói tájékoztatóban előrejelzett 37 millió francia frankos nyereség helyett tavaly 64 millió frankos mérleg szerinti veszteséget produkált, máig rejtély.

A kedvezőtlenül alakuló mutatókat látva a Cofinec tavaly szeptemberben megvált addigi vezetőjétől, ez azonban már nem segített a társaság ’96-os évén. Az idei év elején tapasztalható általános árfolyam-emelkedés ugyan hatezer forint fölé tornászta a papír árfolyamát, az azonban mára ismét jócskán elmarad a tavaly nyári 6425 forintos nyilvános forgalomba hozatali ártól.

Pedig a csalódott befektetők bizalmának visszanyeréséhez a Cofinec-nek látványos sikerekre lenne szüksége, ám a papírt vételre ajánló elemzővel egyelőre nemigen találkozni.