AZ ARAGÓ RT. NÉVJEGYE

A Pannon-Váltó Rt. létrejöttéhez hasonlóan a társaság meghatározó tulajdonosának, az Aragó-csoportnak a kialakulása is ezer szállal kötődik a kárpótláshoz. A csoport vezető cége 1995 nyarán – HB Westminster II. Rt. néven – mint a mindmáig legnagyobb, címletértéken 1,6 milliárd forintnyi kárpótlási jegyet összegyűjtő kárpótlásijegy-hasznosító indult útjára (Figyelő, 1996/42. szám). A társaságot a meghatározó tulajdonosok 1996 [...]

A Pannon-Váltó Rt. létrejöttéhez hasonlóan a társaság meghatározó tulajdonosának, az Aragó-csoportnak a kialakulása is ezer szállal kötődik a kárpótláshoz. A csoport vezető cége 1995 nyarán – HB Westminster II. Rt. néven – mint a mindmáig legnagyobb, címletértéken 1,6 milliárd forintnyi kárpótlási jegyet összegyűjtő kárpótlásijegy-hasznosító indult útjára (Figyelő, 1996/42. szám). A társaságot a meghatározó tulajdonosok 1996 februárjában – hangsúlyozva a kárpótlásijegy-hasznosítós időszak lezártát – egy XVII. századi francia matematikus neve után Aragó Rt.-re változtatták. Ekkor a cég már 55 százalékos részesedést birtokolt a 2,87 milliárd forintos alaptőkéjű és 5,5 milliárd forintos saját vagyonú Eravis Rt.-ben. A következő nagy üzlet 1996 nyarán közel 400 millió forintos áron a Pannon-Váltó Rt. meghatározó részvénycsomagjának megvásárlása volt. 1996 végén újabb szállodaipari akvizíció következett: az Aragó 50 százalékos részesedést szerzett a 2,072 milliárd alaptőkéjű Hunguest Hotels Rt.-ben. Az idén elejtett első zsákmány pedig a szegedi székhelyű 450 millió forintos jegyzett tőkéjű és 800 millió forintos saját vagyonú Heliomed Rt. A Csongrád megyei gyógyszer nagykereskedelmi cégben a napokban szerzett 65 százalékos tulajdonrészt az Aragó Rt. Ezenkívül a cég irányítása alatt áll egy másik kárpótlásijegy-hasznosító, az 1996 elején 868 millió forintnyi jegyet összegyűjtő Aquincum Rt. is.

A többnyire kárpótolt részvényesek mellett a csoport birtokolja a társaság szavazatelsőbbségi részvényeit. Az Aragó Rt. a tavalyi esztendőt a nyilvánosságra hozott gyorsjelentés alapján 1,8 milliárd forintos nyereséggel zárta. Mivel azonban a társaság az 1995-ös évet még főként a névértéken beszámított, majd piaci áron felhasznált kárpótlási jegyek okozta veszteség miatt 2,2 milliárd forintos mínusszal hagyta maga mögött, adófizetési kötelezettsége a tavalyi rekorderedmény után nem keletkezett.