Tüntetőleg tavasz van

TOVÁBB TART AZ AGRÁRDEMONSTRÁCIÓ. Az ország több mint 170 pontján lapzártánkkor is félpályás útlezárásokat tartanak a gazdák, sőt “úti jelenlétük” már a fővárosra is átterjedt. A termelők továbbra sem engednek követeléseikből, a kérdéskör vitájába egyre több politikai felhang keveredik. Egyelőre bizonytalan, hogy folytatódnak-e a kormány és a mezőgazdasági érdekképviseletek közötti tárgyalások. Gödöllőn rövidesen megkezdődik az [...]

TOVÁBB TART AZ AGRÁRDEMONSTRÁCIÓ. Az ország több mint 170 pontján lapzártánkkor is félpályás útlezárásokat tartanak a gazdák, sőt “úti jelenlétük” már a fővárosra is átterjedt. A termelők továbbra sem engednek követeléseikből, a kérdéskör vitájába egyre több politikai felhang keveredik. Egyelőre bizonytalan, hogy folytatódnak-e a kormány és a mezőgazdasági érdekképviseletek közötti tárgyalások. Gödöllőn rövidesen megkezdődik az agrárprogram társadalmi vitája, ezen Göncz Árpád köztársasági elnök is részt vesz majd.

ÚTLEZÁRÁSOK VOLTAK AZ M5-ÖS AUTÓPÁLYA ÜGYÉBEN IS. A koncessziós sztráda magas díjtételei ellen tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy az M5-ös használati díját a felére csökkentsék. A kormány nemrég felhatalmazta az autópálya-ügyi miniszteri biztost arra, hogy kezdje meg a tárgyalásokat az autópálya üzemeltetőivel, a tulajdonosokhoz ugyanis csak ezután lehet fordulni.

BUDAPESTEN A MUNKÁJUKAT FÉLTŐ SZIPPANTÓSOK VONULTAK FEL GÉPEIKKEL. A magánvállalkozók és szimpatizánsaik attól tartanak, hogy új rendeletével a fővárosi önkormányzat monopolhelyzetbe hozza saját “szippantós” cégét. A Kommunális Szolgáltatók Egyesületébe tömörült magánvállalkozók számára elfogadhatatlan az a lehetőség, hogy ezentúl saját versenytársuk alvállalkozójaként dolgozhassanak tovább. Az önkormányzat illetékesei egyébként lapunk megjelenésének hetében kezdik el a megbeszéléseket a rendeletről.

FESZÜLT A HELYZET A FELSŐOKTATÁSBAN. Számos egyetemen nem tettek eleget a közalkalmazotti törvényből következő márciusi béremelésnek. Négy intézményben akcióbizottság alakult, az ELTE-n már megkezdte működését a sztrájkbizottság.

A PARLAMENT MEGKEZDTE AZ OLAJGATE-ÜGYET VIZSGÁLÓ BIZOTTSÁG JELENTÉSÉNEK VITÁJÁT. A 16 hónapos vizsgálódás után elkészült dokumentum politikai-erkölcsi összeférhetetlenséget állapított meg Dunai Imre akkori IKM államtitkár esetében, s a grémium megállapítása az is: összefonódás tapasztalható az államigazgatás, a politikai szféra és a gazdaság bizonyos érdekcsoportjai között. A jelentésben megrótt érintettek nem ismerik el felelősségüket az ügyben.

ALTERNATÍV INFLÁCIÓELLENES PROGRAM KÉSZÜL. A miniszterelnök felkérte a pénzügyminisztert és a jegybankelnököt, hogy idén április 30-ig készítse el a kormány inflációellenes stratégiáját. A programot az Érdekegyeztető Tanácsban is megvitatják, s ott kell majd megállapodni a jövő évi bérkiáramlásról is. Horn Gyula szerint elképzelhető, hogy az infláció 1998-ban tíz százalék alatt lesz.

BÚZAÁRAK A CSÚCSON. Az elmúlt héten tovább folytatódtak az étkezésibúza- és takarmánykukoricaár-emelkedések a Budapesti Árutőzsdén. (Lásd grafikonunkat.) Történik mindez annak ellenére, hogy a több százezer tonnás feleslegek éppen ezzel ellentétes mozgást indokolnának. A növekedés hátterében szakértők szerint pszichikai hatások, vagyis minden bizonnyal a gazdatüntetések állnak, így a mostani folyamatot rövid távúnak ítélik meg, egyébként a legutolsó adatok is ezt igazolják.