KELET-EURÓPA NEKILENDÜL

Meglehetősen nyomott volt tavaly Európa építési piaca: az előző évhez képest 0,7 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye. A restrikció nemcsak a költségvetésből fizetett infrastrukturális beruházásokat, hanem a lakásépítést is visszafogta. Ez a trend az 1996 decemberben Párizsban megtartott Euroconstruct konferencia tanúsága szerint az idén várhatóan megfordul: 19 ország piacelemzése alapján a szakemberek az idén 0,8 [...]

Meglehetősen nyomott volt tavaly Európa építési piaca: az előző évhez képest 0,7 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye.

A restrikció nemcsak a költségvetésből fizetett infrastrukturális beruházásokat, hanem a lakásépítést is visszafogta. Ez a trend az 1996 decemberben Párizsban megtartott Euroconstruct konferencia tanúsága szerint az idén várhatóan megfordul: 19 ország piacelemzése alapján a szakemberek az idén 0,8 százalékos növekedésre számítanak az építési piacon. Nyugat-Európában tovább csökken a lakás-, valamint a költségvetésből finanszírozott magasépítés, az infrastrukturális és termelő-, szolgáltató beruházások azonban nekilendülnek. Különösen az építési piac harmadát kitevő lakásfelújításban vár áttörést a szakma. A konferencián elhangzottak szerint a visegrádi-államokban az építési piac dinamikusabban növekszik, mint a kontinens nyugati felében. Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában az építés (értékarányosan) az elmúlt három évben egyenletesen, 5,5 százalékkal növekszik. Az idén a “négyekben” az infrastruktúra területén várható a legnagyobb beruházás.