EURÓPAI PARAMÉTEREK

Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) a közép- és kelet-európai mikroszférát elemző legutóbbi felmérése szerint az összehasonlításra alkalmas néhány, főleg mennyiségi paraméter nem mutat lényegi különbséget az Európai Uniós átlagtól (lásd grafikonunkat) A vállalatok számát tekintve Magyarország még meg is előzi az uniós átlagot: míg az EU-ban 43 cég jut 1000 lakosra, addig nálunk 50. Bár [...]

Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) a közép- és kelet-európai mikroszférát elemző legutóbbi felmérése szerint az összehasonlításra alkalmas néhány, főleg mennyiségi paraméter nem mutat lényegi különbséget az Európai Uniós átlagtól (lásd grafikonunkat) A vállalatok számát tekintve Magyarország még meg is előzi az uniós átlagot: míg az EU-ban 43 cég jut 1000 lakosra, addig nálunk 50.

Bár a vállalatnagyság sem jelez nagyon jelentős eltérést, annyi azért mindenképpen megállapítható, hogy az 1 és 49 fő létszám közötti vállalatok száma kevesebb mint az EU-átlag, míg az egyfős vállalkozások tekintetében a magyar és a közép-európai cégszám meghaladja a unióst. Ez az adat, bár csak mennyiségi, nem pedig minőségi osztályozás következménye, tükrözi a magyar középvállalati szektor viszonylagos fejletlenségét.

A Eurostat felméréséből az is kiderül, hogy a közép- és kelet-európai – köztük a magyar – vállalatok a saját források hiányára panaszkodnak a legjobban: a magyar cégek 83 százaléka küzdött forráshiánnyal, Csehországban és Lengyelországban ez az arány 73, illetve 77 százalék volt. A piacra jutásban a magyar vállalatok a fő akadálynak az elégtelen keresletet és a sok versenytársat tekintik.